Pátek, 19. dubna 2024

ČESKO: Biopotraviny mohou snížit dopady sucha a eroze

ČESKO: Biopotraviny mohou snížit dopady sucha a eroze

Produkce biopotravin má pomoci boji se suchem a erozí půdy. Podle odborníků nespočívá jen ve vyloučení chemikálií, ale v šetrném přístupu k přírodě.

Prodejnost biopotravin je dlouhodobě na vzestupu. Vyplývá to z údajů ministerstva zemědělství, které usiluje o zvýšení jejich produkce. V letošním roce biopotraviny v Česku vyrábí více než 700 producentů. Podle odborníků si spotřebitelé nemají biopotraviny spojovat jen se zdravou stravou, ale také s ekologickým zemědělstvím. Podle nich může bioprodukce vést ke snížení dopadů sucha a eroze půdy.

Ministerstvo se snaží změnit pohled na biopotraviny jako na drahé zboží. "Z našeho pohledu je to nešťastný trend dělat z bioprodukce nějaké exkluzivní zboží. My to vnímáme jako systém hospodaření v krajině, který je ke krajině šetrnější, a právě tenhle způsob hospodaření se odráží i v kvalitě bioprodukce," řekl náměstek pro ekologické zemědělství Petr Jílek.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů