Úterý, 19. března 2024

Lidstvo letos vyprodukuje 50 milionů tun elektroodpadu. Podpořit recyklaci má i Mezinárodní den elektroodpadu

Lidstvo letos vyprodukuje 50 milionů tun elektroodpadu. Podpořit recyklaci má i Mezinárodní den elektroodpadu

Mezinárodní sdružení kolektivních systémů pro sběr a recyklaci elektronického a elektrického odpadu WEEE Forum vyhlásilo 13. říjen Mezinárodním dnem elektroodpadu. K výzvě se přidalo 20 zemí včetně České republiky. Hlavní myšlenkou je podpora recyklace a osvěta mezi širokou veřejností.

Odborníci odhadují, že lidstvo v roce 2018 vyprodukuje 50 milionů tun elektroodpadu. Počítače, smartphony, tablety či televizory, ale i větší domácí spotřebiče, jako jsou například pračky, lednice, přímotopy či mobilní klimatizační jednotky; každoročně se podaří recyklovat pouhých 20 procent z celosvětového množství vysloužilých spotřebičů. Až 40 milionů tun elektrozařízení skončí na skládkách, je spáleno nebo se stane předmětem nezákonného obchodování.

Životní cyklus každého výrobku přitom nemusí končit jen tím, že doslouží svému původnímu účelu. I vyřazený spotřebič je potenciálním zdrojem druhotných surovin. Patří mezi ně například lehké kovy, zejména hliník. Získat hliník recyklací si vyžádá pouhou jednu desetinu nákladů oproti těm, které je třeba vynaložit na těžbu primární suroviny. Elektroodpad přitom jen v Evropě roste tempem tři až pět procent ročně.

,,Bohužel i v Evropské unii, která je celosvětovým lídrem v oblasti recyklace elektroodpadu, se podaří recyklovat pouhých 35 procent. To vede ke zbytečným ztrátám cenných a nedostatkových surovin a tím i k environmentálním, zdravotním a společenským problémům," uvedl Karmenu Vella, evropský komisař pro životní prostředí, námořní záležitosti a rybolov.

Z elektrospotřebiče lze přitom recyklovat až 80 procent materiálu. Podpora cirkulární neboli oběhové ekonomiky je pro budoucí existenci planety Země nevyhnutelná. Právě model výroby, při němž nevzniká odpad, je jedním ze základních předpokladů udržitelného rozvoje.

V České republice mají obyvatelé možnost odevzdávat nepotřebné a nefunkční elektrozařízení či staré baterie na tisících sběrných míst. Podle zákona musejí být zřízena ve všech obcích nebo městských částech s více než 2000 obyvateli.

Česká republika se k osvětovému dni elektroodpadu připojila prostřednictvím projektu Recyklohraní, který dlouhodobě podporuje environmentální edukaci na školách. ,,Letošní školní rok začal již jedenáctý ročník projektu. Zapojilo se téměř 3700 škol ze všech krajů," uvádí Hana Ansorgová, ředitelka obecně prospěšné společnosti Recyklohraní.

Další informace o Mezinárodním dni e-odpadu:

http://www.weee-forum.org/international-e-waste-day-0

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů