Úterý, 19. března 2024

Drobnější projekty na ochranu krajiny nebo vzácných druhů mají zelenou!

Drobnější projekty na ochranu krajiny nebo vzácných druhů mají zelenou!

Ministerstvo životního prostředí dnes spustilo dotační výzvu s alokací 5 milionů korun na podporu koordinačních projektů v ochraně přírody a krajiny. Vloni se díky financím v Programu na podporu projektů nestátních neziskových organizací realizovalo na 209 projektů, například na ochranu a mapování zvláště chráněných druhů. Dále 32 projektů pozemkových spolků na ochranu krajiny nebo se konaly odborné semináře a terénní exkurze pro více než 4 000 lidí.

Ministerstvo životního prostředí vyhlásilo výzvu v rámci Programu na podporu projektů nestátních neziskových organizací, Podprogramu na podporu koordinačních projektů v ochraně přírody a krajiny v roce 2019. Výzva je určena pro nevládní organizace na koordinaci drobnějších projektů podporujících ochranu biodiverzity nebo rozvoj regionálních pozemkových spolků.

Finanční prostředky slouží na posílení činnosti spolků a obecně prospěšných společností, které zastřeší zejména lokálně významné projekty realizované nestátními neziskovými organizacemi.

3 miliony korun poskytne Ministerstvo životního prostředí na zastřešení projektů podporující biodiverzitu, které se zaměřují na mapování a monitoring druhů a biotopů, na drobné managementové zásahy směřující k ochraně ohrožených druhů a péči o krajinu. 2 miliony korun budou směřovat na koordinaci podpory pozemkových spolků zaměřených na ochranu a rozvoj přírody i krajiny. Tyto finanční prostředky půjdou zejména na jejich rozvoj.

V roce 2017 bylo uskutečněno 209 dílčích projektů. Díky vloni alokovaným 5 milionům korun ministerstvo podpořilo třeba mapování výskytu zvláště chráněných druhů, mapování starých krajových odrůd ovocných stromů, aktivity na podporu hnízdních příležitostí dravců a zpěvných ptáků, botanické průzkumy, mykologické průzkumy, odborné semináře a terénní exkurze pro veřejnost, kterých se zúčastnilo více než 4 000 lidí. V rámci podpory pozemkových spolků bylo realizováno 32 projektů k zajištění praktické péče o pozemky cenné z hlediska ochrany přírody a krajiny.

Příjem žádostí končí 9. 11. 2018 v 15 h.

Výzvu Programu najdete na webových stránkách MŽP (rubrika Grantová řízení pro NNO)

Případné dotazy zodpoví odbor obecné ochrany přírody a krajiny, kontaktní osoba: Mgr. Eva Sochová, e-mail: eva.sochova@mzp.cz.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů