Úterý, 19. března 2024

Ceny elektřiny i plynu stoupají. Přechodem na vytápění z obnovitelných zdrojů se dají ušetřit tisíce

Ceny elektřiny i plynu stoupají. Přechodem na vytápění z obnovitelných zdrojů se dají ušetřit tisíce

Ceny elektřiny i plynu jdou nahoru. To se promítne zejména do rozpočtů těch, kteří je využívají pro vytápění svého domova. Za nadcházející topnou sezonu si tito lidé oproti loňsku mohou připlatit až několik tisíc korun. V porovnání s rokem 2017 jako jediné z paliv zlevňuje dřevo. Podle ekonomů se nůžky mezi cenou vytápění uhlím, elektřinou nebo plynem na jedné straně a dřevem na straně druhé mají rozevírat i v příštích letech.

Aktuální porovnání cen za vytápění u středně velkého rodinného domu nabízí například odborný server tzb-info.cz. Podle jeho kalkulace by majitele středně velkého rodinného domu vytápěného elektřinou vyšla topná sezona na zhruba 20 tisíc korun. Připočteme-li paušální platby, investice a náklady na údržbu, může se cena za teplo přiblížit čtyřiceti tisícům.

Podle stejné kalkulace by se majitel domu dostal na poloviční náklady, kdyby namísto elektřiny topil dřevními peletami. To by vyšlo asi na 11 tisíc korun. K nejlevnějším druhům topení patří i nadále uhlí - za rok by domácnost zaplatila v rozmezí sedm až devět tisíc. S dalšími náklady (investice a údržba) se však roční výdaje vyšplhají téměř ke třem desítkám tisíc korun. Vzhledem k omezeným zásobám uhlí a rostoucím požadavkům na ochranu životního prostředí však tento způsob není udržitelný. Řešením jsou proto obnovitelné zdroje.

Investice do peletového kotle se vrátí za pět let

Nejpřirozenějším obnovitelným zdrojem pro vytápění v Česku je dřevo. Jako moderní řešení se nabízí dřevní pelety. Ty se vyrábí na pilách ze zbytků vzniklých při zpracování dřeva, a to bez jakýchkoliv chemických pojiv a znečišťujících látek. Jelikož se při jejich spalování uvolňuje pouze tolik oxidu uhličitého, kolik předtím stromy pohltily během svého růstu, jedná se o ryze ekologické palivo.

Náklady na pořízení peletového kotle se pohybují v řádu desetitisíců, přičemž mnohdy jsou vybaveny automatickým provozem a poskytují tedy podobný komfort jako elektřina. Investice do peletového kotle se podle údajů serveru ceska-peleta.cz vrátí zpravidla do pěti let. Pokud lidé přechází z vytápění elektřinou nebo topným olejem, je návratnost ještě kratší.

,,Přechodem ze spalování kusového dříví na pelety šetříme čas potřebný pro přípravu a manipulaci s dřívím. Peletový automatický kotel s centrálním zásobníkem a automatickým odpopelněním dosahuje stejného komfortu jako plynový kotel. Z hlediska emisních limitů dosahuje peletový automatický kotel několikanásobně nižších škodlivin vypouštěných do ovzduší ve srovnání s kotlem na kusové dříví. V neposlední řadě pak použitím pelet šetříme skladovací prostor původně určený pro kusové dříví," říká Jan Klepárník, odborník na energetiku budov působící na Mendelově univerzitě.

Ani v případě přechodu z uhlí na dřevní pelety se nejedná o žádný velký finanční skok. ,,Náklady jsou srovnatelné. A není to jen o ceně, když si k uhlí připočtete pracnou obsluhu, špínu, zápach a zátěž životního prostředí, topení peletami je jednoznačně výhodnější,"vysvětluje Tomáš Krčil ze společnosti Stora Enso, která na Vysočině provozuje jeden z největších českých závodů na výrobu pelet.

Kotle na dřevní pelety jsou zároveň jedním ze čtyř způsobů vytápění, na které stát kotlíkovými dotacemi přispívá s cílem zlepšit čistotu ovzduší. Žadatelům může stát uhradit až 127 500 korun, což odpovídá 80 procentům uznatelných nákladů. Do roku 2020 chce Ministerstvo životního prostředí nahradit až 100 tisíc nevyhovujících kotlů.

V současné době je možné žádat o kotlíkovou dotaci ještě na několika místech. Doplňkovou výzvu otevřel před několika dny Královéhradecký kraj, Pardubický kraj bude opět přijímat žádosti od 9. října. Do konce března příštího roku je možné podávat žádosti také v Jihomoravském kraji. Do zásobníku pak přijímají žádosti v Karlovarském, Moravskoslezském a Libereckém kraji.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů