Pátek, 19. dubna 2024

Britský sektor recyklace plastů je vyšetřován kvůli podvodům

Britský sektor recyklace plastů je vyšetřován kvůli podvodům

Britská Agentura pro životní prostředí (EA) vyšetřuje sektor recyklace plastů pro podezření z podvodů a zneužívání systému exportu plastového odpadu. Zřídila tým vyšetřovatelů, aby prověřili stížnosti, že systém zneužívají podniky i organizovaný zločin. Informoval o tom dnes list The Guardian.

Agentura vyšetřuje obvinění, že podniky vykazují vývoz tisíců tun odpadu, který možná vůbec neexistuje, že část plastů není recyklována, ale zamořuje řeky a moře, že se plastový odpad nelegálně posílá na Dálný východ přes Nizozemsko a že britské firmy, kterým byly mnohokrát prokázány přestupky, mohou odpad stále vyvážet.

Podle vládních údajů britské podniky a domácnosti loni spotřebovaly 11 milionů tun obalů. Dvě třetiny plastového odpadu se z Británie vyváží, loni činila hodnota tohoto vývozu 50 milionů liber (1,48 miliardy Kč).

V Británii funguje - silně kritizovaný - systém, v němž firmy státním úřadům samy hlásí, kolik odpadu vyvážejí. Mezi jejich údaji a daty celních úřadů ale existují ohromné rozdíly. Podle údajů, které list The Guardian analyzoval, britské firmy letos ohlásily vývoz o 35.135 tun vyšší, než odpovídá celním statistikám. Za poslední tři měsíce byla podle dat EA zrušena nebo pozastavena licence šesti exportérům.

Kontrola ze strany EA je ale slabá. Britské přístavy každoročně opustí nejméně 100 kontejnerů platsového odpadu a podle zdrojů listu zaměstnanci EA nikdy nenavštívili žádnou ze zemí nebo míst, kam je britský odpadový plast vyvážen k recyklaci.

Přitom Británie se v poslední době snaží ve světě najít nové destinace, kam obrovská množství odpadu posílat. V lednu zastavila dovoz britského plastového odpadu Čína a dodávky byly přesměrovány do Malajsie, Vietnamu a Polska. První dvě země ale dovoz dočasně zakázaly a o omezení uvažuje i Polsko, které je znepokojeno kvůli důkazům o vysokém stupni kontaminace odpadu. Export se podle listu přesunuje do Turecka a Nizozemska, je však možné, že v dohledné době nebude kam odpad vyvážet. Jak uvedl ředitel společnosti 360 Environmental Phil Conran, všechny trhy zavírají dveře před nekvalitním materiálem a stále víc omezují to, co přijmou z toho kvalitnějšího.

Nicméně co se týče Turecka existují obavy, zda materiál, který se uskladňuje, bude recyklován později. Tedy, zda nebude spálen.

EA také vyšetřuje obvinění, že vývozní firmy zneužívají volnější kontrolu nad přepravou do Evropy a používají Nizozemsko jako přestupní stanici. Z něj odpad ilegálně přesunou do jiných zemí na Dálném východě, pro které by v Británii nemusely získat povolení.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů