Pátek, 29. března 2024

Obyvatelé Frenštátu mohou nově třídit potravinářské oleje a tuky

Obyvatelé Frenštátu mohou nově třídit potravinářské oleje a tuky

Město Frenštát pod Radhoštěm na Novojičínsku zavedlo sběr potravinářských olejů a tuků. Lidé je od minulého týdne mohou odevzdávat do 18 zelených nádob, které byly pro sběr těchto druhů odpadu ve městě rozmístěny. Vyčištěné budou recyklovány, využití najdou jako vstupní surovina zejména pro výrobu maziv a bionafty. ČTK to dnes v tiskové zprávě sdělila mluvčí frenštátské radnice Iva Vašendová.

Lidé mohou použité oleje a tuky vhazovat do kontejnerů v uzavřených plastových lahvích. "Nádoby jsou opatřeny kruhovým otvorem a na stanovištích uchyceny pomocí kovového zámku tak, aby s nimi nebylo možné nevhodně manipulovat," uvedla Petra Harabišová z frenštátského odboru životního prostředí.

Díky třídění další složky odpadu podle ní klesnou městu náklady spojené s čištěním popelnic, kontejnerů a také jejich okolí, pokud popelnice, do kterých lidé tuky z domácností vyhazovali, byly poškozené. Harabišová ale upozornila, že do nových zelených nádob lidé nemohou odkládat technické oleje, maziva a jiné kapaliny, které mohou odevzdat ve sběrném dvoře v areálu technických služeb ve Střelniční ulici.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů