Čtvrtek, 28. března 2024

Odborníci nastaví pravidla pro zákaz vystupování zvířat v cirkusech

Odborníci nastaví pravidla pro zákaz vystupování zvířat v cirkusech

Ministerstvo zemědělství (MZe) založí pracovní skupinu, která rozhodne o podmínkách chystaného zákazu pro drezuru zvířat v cirkusech. Ministerstvo nyní vyřizuje 300 stran připomínek k zákonu na ochranu zvířat proti týrání, který by měl tuto oblast řešit.

,,Na drezuru zvířat v cirkusech panují ve společnosti i mezi odborníky protichůdné názory. K novele zákona se nám sešlo mnoho připomínek, jejich správné vypořádání bude chtít čas a také odbornou platformu lidí z různých oblastí. Proto jsem se rozhodl založit pracovní skupinu, ve které se sejdou zástupci zainteresovaných skupin a společně navrhnou konkrétní podmínky zákazu," řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

V pracovní skupině by měli být například zástupci Ministerstva zemědělství, Ministerstva životního prostředí, Ústřední komise pro ochranu zvířat, Státní veterinární správy, vybraných chovatelských svazů a cirkusů.

MZe se rozhodlo pro zákaz drezury zvířat v cirkusech s ohledem na prioritu ochrany zvířat. Na rozdíl od hospodářského využití zvířat jsou zvířata v cirkusech využívána pouze pro lidské pobavení.

Vzhledem k obrovskému počtu vznesených připomínek v průběhu mezirezortního připomínkového řízení předpokládá MZe dokončení jejich vypořádání včetně projednání zmíněnou pracovní skupinou a předložení návrhu na vládu zhruba do tří měsíců.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů