Čtvrtek, 28. března 2024

Zacházení s nebezpečnými látkami

Pokud v rámci svého podnikání zacházíte s nebezpečnými látkami, musíte znát a dodržovat množství pravidel a nařízení pro skladování a nakládání s nebezpečnými a toxickými látkami...

Zacházení s nebezpečnými látkami

Za nebezpečné látky se podle zákona považují látky, které jsou toxické, dráždivé, žíravé, výbušné, nebezpečné pro životní prostředí, anebo jsou lehce zápalné či podporují šíření požáru.

Jakákoliv manipulace s nebezpečnými látkami vyžaduje v první řadě vyřešit jejich skladování a dodržet u něj přísná pravidla. Zejména je nutné skladovat toxické látky v uzamykatelných a proti vloupání či přístupu nepovolaných osob zabezpečených prostorách.

Skladování nebezpečných látek ve speciálních nádobách je velmi důležité, aby nebezpečné látky nemohly uniknout do životního prostředí ani ohrozit člověka. Těmto účelům slouží především velkoobjemové skříně, regály na nebezpečné látky a kontejnery, které jsou vybaveny záchytnou vanou, samostatné záchytné vany, sudy i nádoby pro menší množství chemických látek, regálové kontejnery, skříně a kontejnery na plynové láhve, kontejnery s tepelnou izolací pro látky citlivé na teplotu, čerpadla a příslušenství pro manipulaci se sudy.

Pro bezpečný transport nebezpečných kapalin a zboží na veřejných komunikacích, bezpečné skladování, dávkování a likvidaci hořlavých a agresivních látek, kyselin a louhů v souladu s předpisy skvěle poslouží bezpečnostní a přepravní nádoby - například značky JUSTRITE.

Při skladování nebezpečných látek musíte zajistit také to, aby byla vyloučena jejich záměna nebo možnost vzájemného působení. Pro tento účel je dobré využít speciální značky pro označení nebezpečných látek.

Vybavení pro skladování chemických látek doporučujeme zakoupit z nabídky specializovaných prodejců, u kterých máte záruku, že vybavení splňuje právní požadavky a spojuje praktické použití s bezpečností. Příkladem jsou například produkty značky EUROKRAFT z nabídky specializovaného e-shopu KAISER+KRAFT.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů