Úterý, 19. března 2024

CHKO Žďárské vrchy bude mít dům přírody od jara 2020

CHKO Žďárské vrchy bude mít dům přírody od jara 2020

Chráněná krajinná oblast Žďárské vrchy bude mít svůj dům přírody od jara 2020, vznikne ve vsi Krátká u Sněžného. Návštěvníci se tam doví o zajímavých místech, kam se mohou vydat, i o vývoji krajiny v minulých staletích. Objekty vybrané pro dům přírody stavbaři převezmou v polovině tohoto měsíce, řekl ČTK ředitel Správy CHKO Žďárské vrchy Václav Hlaváč. Akci v hodnotě 39 milionů korun dotuje Evropská unie.

Dům přírody bude podle Hlaváče pro turisty vstupní branou do Žďárských vrchů. "Návštěvnost Žďárských vrchů trvale narůstá. Dlouhodobě se snažíme budovat i tomu odpovídající návštěvnickou infrastrukturu," uvedl. Projekt připravila správa před více než šesti lety, uskutečnění záviselo na financování z evropských zdrojů.

Krátká je vesnickou památkovou rezervací, leží v centru CHKO. Pro dům přírody tam stavbaři zrekonstruují dva historické objekty s popisnými čísly 2 a 12. Pro expozici na téma Proměny krajiny Žďárských vrchů vznikne i 3D film. Všechny zakázky by měly být dokončené tak, aby mohl být dům přírody otevřen na hlavní turistickou sezonu v roce 2020, uvedl Hlaváč. Provozovatelem domu bude obecně prospěšná společnost Chaloupky.

Žďárské vrchy s rozlohou 709 kilometrů čtverečních patří mezi nejrozlehlejší chráněné krajinné oblasti v zemi. Hlavními fenomény území jsou rulová skalní města a voda. V CHKO pramení pět řek - Sázava, Chrudimka, Doubrava, Svratka a Oslava.

Vytváření domů přírody je dlouhodobou snahou Agentury ochrany přírody a krajiny ČR s cílem vytvořit moderní návštěvnická střediska ve zvláště chráněných územích. Někde už domy přírody fungují, jinde se připravují. Podrobnosti jsou na webu.

Věra Stejskalová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů