Úterý, 19. března 2024

Litoměřice: #dostbyloplastu ve městě

Litoměřice: #dostbyloplastu ve městě

Cílem je snížení produkce plastového odpadu zaměstnanci MěÚ v Litoměřicích a vytvoření příkladu pro ostatní organizace, zařízení a podniky v Litoměřicích.

Byl vytvořen plán aktivit zaměřen na snižování produkce plastového odpadu nejprve pro MěÚ, poté pro příspěvkové organizace a další zájemce, který byl schválen radou města.
K zahájení projektu jsme využili kampaně MŽP #dostbyloplastu. Litoměřice se tak staly prvním městem v ČR, které se k této kampani přihlásilo.
K financování využíváme již schválený grant společnosti Mondi Štětí a připravujeme žádost do programu NPŽP Ekoinovace, výzva č. 3/2018.
Kromě nádobí jsme se zaměřili také na igelitové tašky, které příležitostně nahrazujeme látkovými, pro velké městské akce připravujeme nákup vratných kelímků, pro děti jsou na různých místech města připraveny edukační chytré hry na chodník zaměřené na výchovu k třídění odpadu.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů