Čtvrtek, 25. dubna 2024

O grant na ozelenění měst a vesnic v programu Zelené oázy soutěží sto pět projektů

O grant na ozelenění měst a vesnic v programu Zelené oázy soutěží sto pět projektů

Celkem sto pět projektů ze třinácti krajů se přihlásilo do letošního ročníku grantového programu Zelené oázy. Jeho prostřednictvím rozdělí Nadace Partnerství a společnost MOL Česká republika 1,4 milionu korun obcím, spolkům, školám a dalším žadatelům. Ty díky grantové podpoře pomohou do měst navrátit zeleň a vodní prvky. Z přihlášených projektů vybere komise přibližně dvacítku úspěšných. Výsledky budou známy 13. února příštího roku.

Z grantového programu mohou již počtvrté obce, školy nebo další instituce financovat například nákup sazenic, materiálu, dále odborné poradenství nebo přípravu a tisk výukových a propagačních materiálů. MOL ČR podporuje prostřednictvím Nadace Partnerství výsadbu nových stromů, keřů a bylin nebo čištění vodních toků, zřizování komunitních zahrad nebo obnovu intravilánů již od roku 2015. Jednotlivá výše podpory se pohybuje od 25 do 140 tisíc korun. Nejvíce projektů - celkem čtrnáct - se o přízeň hodnotící komise utká v Moravskoslezském a Středočeském kraji.

Ta je složena z odborných hodnotitelů Nadace Partnerství a zástupců MOL ČR. V lednu vybere komise ty nejlepší z nich. ,,Chceme, aby projekty pomohly v co největší míře propojit obyvatele obce nebo města. Společná aktivita je vynikajícím nástrojem, jak lidi učit zodpovědnosti k místu, ve kterém sami žijí. To bude tedy jedním z hlavních kritérií," vysvětluje grantový manažer Radim Cenek z Nadace Partnerství. Mezi další ukazatele úspěšnosti budou patřit například vhodný výběr druhů rostlin pro daný prostor, kvalita zpracované žádosti s konkrétními výstupy, které povedou ke zlepšení životního prostředí.

,,Letošní zájem o vypsanou grantovou výzvu potvrzuje, že naše Zelené oázy již patří do zaběhnutého harmonogramu zajímavých výzev zaměřených na kultivaci zeleně a vodních prvků. Jsme tady tři roky a každoročně se hlásí stále kvalitnější projekty, mezi kterými je složitější vybírat vítězné granty," uvedl Tomáš Pavlík ze společnosti MOL Česká republika.

,,Naše města a vesnice v posledních letech trpí přehříváním a začínají být vyprahlá. Tak zvaný městský tepelný ostrov je nyní velkou výzvou nejen pro politiky nebo urbanisty, ale pro každého z nás. Proto jakékoliv i drobné opatření, které dokáže část našich bydlišť přetvořit v zelený kout nebo zavede nový vodní prvek, představuje nedocenitelný přínos, který uvítají nejen přes léto lidé i zvířata," uzavírá ředitel Nadace Partnerství Miroslav Kundrata.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů