Čtvrtek, 28. března 2024

Jak správně topit, aby vás pak nevyděsil účet za vytápění?

Vytápění rodinných domů a velkých bytů je energeticky i finančně náročné. Správným používáním topení a dobrou regulací kotle lze ale poměrně dost ušetřit. Máme pro vás pár tipů, jak na to...

Jak správně topit, aby vás pak nevyděsil účet za vytápění?

Netopte zbytečně moc

Topení na příliš vysokou teplotu je energeticky náročné a ve výsledku vás stojí zbytečně moc peněz. Přetápění navíc není ani příliš dobré pro lidské zdraví. Mnohem lepší je topit raději méně, ostatně ne nadarmo často energetičtí poradci v nadsázce říkají, že nejlepším úsporným opatřením je kvalitní teplý svetr. V praxi si ale samozřejmě zvolte takovou teplotu interiéru, která bude dobrým kompromisem mezi osobním pohodlím a energetickými nároky. Často opravdu postačí v obýváku 20 - 21 °C.

Máte dotaz, jak přesně a účinně šetřit energie?

Máte dotaz, jak přesně a účinně šetřit energie? Pokud ano, napište nám ho na email info@eonradce.cz. Za 14 dní zveřejníme odpovědi na nejčastější dotazy našich čtenářů.

Pozor na výkon kotle

Výkon kotle by měl odpovídat tepelným ztrátám domu. Ne vždy to ale tak bývá. Chybou je kotel nejen příliš slabý, ale i příliš silný. Takový kotel často spíná (takzvaně cykluje) a nepracuje v energeticky optimálním režimu. Výrobce nebo dodavatel kotle by vám měl být schopný sdělit, jak moc můžete výkon kotle snižovat, aniž se to nějak projeví na jeho energetické efektivitě. Moderní kotle zvládnou energeticky efektivně pracovat i na pouhých 20 % maximálního výkonu.

Topte rovnoměrně a bez extrémů

Radiátory v bytech jsou obvykle vybavené termostatickými hlavicemi, řada lidí je ale využívá nesprávně spíš jen jako ventil s polohami vypnuto a zapnuto. Mnohem úspornější je však na nich dlouhodobě nastavit požadovaný stupeň a teplotu v místnosti pak je korigovat drobným pootočením nahoru nebo dolů. V pro bydlení v bytech i rodinných domech pak platí univerzální rada - interiér nepřetápět ani zbytečně nepodchlazovat. Čím rovnoměrněji kotel a topení pracuje, tím lépe. Navíc dům ani byt by neměl nikdy zcela vychladnout, protože vytopení interiéru s prochlazenými stěnami je energeticky náročné.

V době nepřítomnosti temperujte

V zimě by stěny zděných domů neměly nikdy úplně vychladnout. Vytopení chladného domu totiž stojí mnoho energie, a tedy i peněz. Mnohem úspornější je dům či byt během nepřítomnosti v zimě temperovat na cca 15 °C. Náklady na temperování jsou často menší než na opětovné vytopení prochlazeného domu. Temperováním má ale i další výhody - nezamrzne vám voda a v domě se nebude tolik kondenzovat vlhkost.

Zateplete dům

Největší efekt v úsporných opatřeních má kvalitní zateplení domu. Výměna oken a zateplení fasády i střechy výrazně přispívá ke snížení tepelných ztrát domu. Jde ale samozřejmě o větší akci, jejímž základem je dobrý projekt a kvalitní materiály - na zateplení fasády a podkroví třeba minerální vlna dostatečné tloušťky nebo foukaná celulóza, okna s tepelně-izolačními trojskly (alespoň na severní straně) a kvalitní dveře. Zní to složitě, ale s konkrétními kroky, které je potřeba udělat právě ve vašem případě, vám může pomoci odborník - energetický poradce.

Zateplení domu je samozřejmě drahé opatření, v nižších nákladech na energie se vám ale tato investice vrátí, navíc pro financování můžete použít dotace Nová zelená úsporám.

Jak správně topit v bytě:

  • Nepřetápět ani byt příliš neochlazovat. Topení ,,od sousedů" vzhledem k pravidlům rozúčtování tepla nefunguje.
  • Používejte správně termostatické hlavice - nikoli jako ventil v režimu zapnuto/vypnuto
  • Topte co nejvíce rovnoměrně
  • Nezakrývejte radiátory záclonami, závěsy ani nábytkem

Jak správně topit v rodinném domě?

  • Snažte se, aby kotel pracoval v optimálním režimu a příliš necykloval.
  • Nepřetápějte interiér a dodržujte různé teploty podle druhu místnosti.
  • V době nepřítomnosti dům temperujte na cca 15 °C.
  • Investuje do snížení energetické náročnosti domu - zateplení a nových oken
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů