Čtvrtek, 28. března 2024

Jičínští v rámci akce Věnuj mobil nasbírali 106 telefonů

Jičínští v rámci akce Věnuj mobil nasbírali 106 telefonů

Během letních prázdnin probíhal ve městě Jičíně sběr starých mobilních telefonů s myšlenkou podpořit tím místní charitativní organizaci. A výsledek akce Věnuj mobil je skvělý, podařilo se shromáždit 106 telefonů. Což znamená, že vyhlašovatel akce, kolektivní systém Asekol, Jičínu daroval nový chytrý telefon. A Jičín jej prostřednictvím starosty JUDr. Jana Malého předal Bc. Jitce Králové, ředitelce stacionáře Apropo Jičín, aby posloužil jeho klientům.

Všichni, kteří se zapojili do akce, tak pomohli nejen stacionáři, ale i životnímu prostředí. Jičín se do akce Věnuj mobil letos zapojil jako jediná obec v celé České republice. Jičínští dokázali více než 100 mobilů, což bylo minimum na získání telefonu pro dobročinné účely, nastřádat ve velmi krátkém čase. Bohužel pouze jeden telefon ze sta je recyklován a počet nepoužívaných zařízení v České republice se odhaduje na 8 milionů. Kdyby se všechny vrátily k recyklaci, vytěžilo by se z nich 2800 kg stříbra, 272 kg zlata, 120 kg palladia, 8 kg platiny, 11 600 kg mědi a 4400 kg olova. Věnuj mobil, unikátní sběrová akce probíhající od roku 2008, se zaměřuje na nepoužívané mobilní telefony. Vybrané telefony neziskově hospodařící společnost ASEKOL předá k recyklaci.

Ve třídění elektra chce Jičín pokračovat i nadále, v ulicích města jsou rozmístěny červené kontejnery sloužící pro sběr vysloužilého drobného elektrozařízení.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů