Pátek, 19. dubna 2024

Česká Lípa rozšiřuje třídění odpadu, obyvatelé za něj neplatí

Česká Lípa rozšiřuje třídění odpadu, obyvatelé za něj neplatí

Česká Lípa rozšiřuje stanoviště na tříděný odpad. Ve městě je 182 souprav nádob na tříděný odpad, do konce roku přibudou na základě požadavků obyvatel další tři soupravy v oblasti Dolní Libchavy a také u nového Komunitního domu seniorů v Děčínské ulici. ČTK to dnes řekla mluvčí radnice Eva Markgrafová. I když nádob ve městě přibývá a obyvatelé mají o třídění zájem, za ostatními obcemi v Libereckém kraji Česká Lípa zaostává.

Prostřednictvím sběrných nádob se v České Lípě třídí papír, plasty, bílé a barevné sklo, kartony od nápojů, bioodpad a prostřednictvím sběrného dvora se sbírají oleje a také zdarma všechny odpady s výjimkou stavební suti. "V loňském roce se ve městě vytřídilo 1226 tun odpadu," uvedl Milan Blecha z městské správy majetku. V přepočtu na obyvatele se ve městě vytřídilo 32,8 kilogramu na osobu. V nedalekém Novém Boru loni vytřídili více než 42 kilogramu papíru, skla, plastů a nápojových kartonů na osobu a celokrajský průměr je dokonce ještě o něco vyšší - 45,6 kg.

Za sběr a likvidaci komunálního odpadu obyvatelé třetího největšího města v Libereckém kraji od roku 2010 neplatí. Tamní zastupitelé rozhodli o zrušení poplatku v listopadu 2009 v souvislosti s takzvaným úsporným balíčkem ministra financí Eduarda Janoty. Ten tehdy v období hospodářské recese zvýšil kvůli vyšším příjmům státu vedle daní z přidané hodnoty, spotřební daně z benzinu, nafty, cigaret i alkoholu plošně také daň z nemovitosti, která je příjmem obcí.

Na Českolipsku byly tehdy tisíce lidí bez práce a nezaměstnanost dosahovala 12,8 procenta. Českolipská radnice proto v obavě z velkého zatížení občanů a zhoršení platební morálky jako kompenzaci vyšších nákladů poplatek za odpady zrušila. Vedení města počítalo s tím, že poplatek za odpad po dvou letech obnoví. Nikdy k tomu ale nedošlo, přestože ekonomické důvody pominuly. Ekonomice se daří a nezaměstnanost na Českolipsku je v současné době nejnižší v kraji - 2,3 procenta.

Náklady na svoz a likvidaci odpadu nese už devátý rok město. Loni podle Markgrafové dosáhly téměř 37,213 milionu korun a dalších více než pět milionů stál provoz sběrného dvora. Něco přes 3,5 milionu korun se do městského rozpočtu vrátilo od společnosti EKO-KOM díky tříděnému odpadu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů