Pátek, 26. dubna 2024

Honduras: Potvrzena vina sedmi lidí za smrt ekologické aktivistky

Honduras: Potvrzena vina sedmi lidí za smrt ekologické aktivistky

Honduraský soud ve čtvrtek uznal sedm lidí vinnými z vraždy ekologické aktivistky Berty Cáceresové. Smrt této známé bojovnice za ochranu životního prostředí a práva domorodých obyvatel v březnu 2016 vyvolala velké pobouření a k objasnění vraždy tehdy vyzval i Bílý dům a Vatikán. Výši trestu pro odsouzené vynese honduraský soud 10. ledna, informoval deník El País.

Vraždu třiačtyřicetileté Cáceresové si podle soudu objednal jeden z šéfů energetické společnosti Desarrollos Energéticos S.A. (DESA) kvůli výstavbě přehrady a vodní elektrárny Agua Zarca na řece Gualcarque. Cáceresová totiž organizovala protesty proti tomuto projektu.

Soud ve čtvrtek uznal vinným z vraždy jednoho z manažerů firmy DESA Sergia Rodrígueze, který na zabití aktivistky najal bývalého šéfa ochranky této firmy Douglase Bustilla. Mezi dalšími odsouzenými jsou i dva bývalí vojáci. Podle honduraských zákonů za vraždu hrozí 30 let vězení.

Cáceresová byla zastřelena v březnu 2016 ve svém domě ve městě La Esperanza na západě země. Podle výpovědi svědků do domu vnikli nejméně dva muži, kteří postřelili i dalšího ekologického aktivistu Gustava Castra. Ten přežil díky tomu, že předstíral, že je mrtvý. Za pokus o jeho vraždu hrozí čtyřem z odsouzených dalších 20 let vězení.

Rodina Cáceresové i místní organizace bojující za lidská práva ale čtvrteční verdikt soudu nepovažují za dostatečný, protože na lavici obžalovaných měli podle nich usednout i další lidé z vedení firmy DESA. "Máme rozsudky, ale ne spravedlnost," uvedla dcera zavražděné ženy.

Soud také konstatoval, že o vraždu Cáceresové se pokusila skupina neúspěšně už o měsíc dříve, v únoru 2016. Po smrti Cáceresové místní média psala, že žena si opakovaně stěžovala, že jí vyhrožují smrtí majitelé pozemků či policisté a vojáci.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů