Úterý, 19. března 2024

Oběhové hospodářství není novým konceptem, řekl děkan Kočí

Oběhové hospodářství není novým konceptem, řekl děkan Kočí

Oběhové hospodářství, které efektivně nakládá se zdroji hlavně opětovným využitím odpadů, není novým konceptem, realizovalo se po tisíciletí. V posledních letech je relativní nadbytek energie a surovin a může se tak zdát, že zásoby jsou nevyčerpatelné, ale není to tak. Na semináři Trendy v nakládání s odpady to dnes v Poslanecké sněmovně řekl děkan Fakulty technologie ochrany prostředí Vysoké školy chemicko-technologické v Praze Vladimír Kočí.

Podle něj je důležité vytvářet druhotné suroviny, které povedou k uspokojení potřeby lidí. K hodnocení alternativních koncepcí, jak uspokojit spotřebu s nižšími environmentálními dopady, se používá metoda posuzování životního cyklu (LCA). Například ministerstvo životního prostředí si na fakultě nechalo udělat studii na zjištění dopadů používání tašek v supermarketu.

"Chtělo vědět, jestli omezení plastových tašek a jejich nahrazení papírovými povede ke snížení dopadů na životní prostředí. Nevyhrál ani jeden z těchto typů tašek, neboť papírové také představují náročný systém ve fázi získávání energie. Ze studie vyplynulo, že nemá smysl hledat řešení 'buď plast, nebo papír', ale uspokojení potřeb lidí lze dosáhnout třetí cestou - taškou na opakované použití," uvedl Kočí. Podle něj používání takových tašek bylo v minulosti obvyklé.

Zmínil také nové koncepty, například skupiny MiWa, jež se snaží vyvíjet systém dopravy potravin do obchodů bez nutnosti jejich balení do jednotlivých obalů. "Spotřebitel si sám nadávkuje množství surovin, které chce. Na jednu stranu je to bezvadný koncept, má to ale i slabiny, neboť si zákazník stejně bude brát na suroviny plastový sáček. Odpadů se tak v přepočtu na množství výrobků bude vlastně generovat více," řekl.

Do koncepce oběhového hospodářství ale podle Kočího nepatří jen výroba druhotných surovin z odpadů či omezení jednorázových obalů. Zhruba 80 procent dopadů na životní prostředí lze ovlivnit už ve fázi navrhování výrobků a konceptů, tzv. ekodesignem. Důležitá je podle něj také prevence vzniku odpadů. "Recyklačních cílů můžeme dosáhnout i tím, že snížíme množství odpadů," poznamenal.

Dalšími body koncepce tzv. cirkulární ekonomiky jsou podle Kočího také podpora recyklace materiálů v případě, kde je pro druhotné suroviny využití a ekonomicky se to vyplatí, nebo podpora vědy. Podle něj je nutné se oborům, jako jsou nakládání s odpady, ochrana ovzduší, vodní hospodářství či zemědělství, věnovat komplexně, nikoli po jednotlivých projektech, a přinášet souhrnná řešení.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů