Úterý, 19. března 2024

Do úklidových akcí v ČR se letos zapojil rekordní počet lidí

Do úklidových akcí v ČR se letos zapojil rekordní počet lidí

Do úklidových akcí v České republice se letos zapojilo rekordních 134.584 dobrovolníků. Během 3295 akcí uklidili 2113 tun odpadů. V dnešní tiskové zprávě při příležitosti Mezinárodního dne dobrovolníků to sdělili organizátoři akce Ukliďme svět, ukliďme Česko. Příští rok se velká jarní úklidová akce uskuteční v sobotu 6. dubna, zájemci se mohou registrovat na webu www.uklidmecesko.cz.

Poprvé se do úklidů zapojilo více než 100.000 účastníků, a to již během jarní etapy. Loňský počet byl těsně pod touto hranicí, v roce 2015 to bylo něco přes 50.000 osob. K celkovým statistikám podle Českého svazu ochránců přírody a spolku Ukliďme Česko přispělo připojení ČR k Celosvětovému úklidovému dni, který se konal 15. září a ve 158 zemích se k němu připojilo 15 milionů dobrovolníků.

Nadpoloviční většinu dobrovolníků úklidů v Česku tvořila mládež do 18 let. "Jedině osvěta v této věkové skupině může docílit, aby úklidových akcí v budoucnu nebylo vůbec zapotřebí, byť je to budoucnost zatím hodně vzdálená," uvedl Miroslav Kubásek ze spolku Ukliďme Česko.

Účastníci letos poprvé uklidili více než 2000 tun odpadů. Jako příklady dobré praxe zmínila Kateřina Landová z Českého svazu ochránců přírody akci učitelky z Benešova, jež se svými středoškoláky odklidila během jednoho dne černou skládku s 9,5 tuny odpadu. Na řece Jizeře se na podzim 5000 dobrovolníků zúčastnilo úklidu celého toku.

Z 3295 akcí jich 1202 uspořádaly spolky a organizace, 723 jednotlivci, 701 úklidů bylo obecních, 514 školních a 155 firemních.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů