Úterý, 19. března 2024

Další vítězství pro ČR v mezinárodní soutěži Quarry Life Award!

Další vítězství pro ČR v mezinárodní soutěži Quarry Life Award!

Ve středu 5.12. se v Bruselu uskutečnilo mezinárodní vyhlášení 4. ročníku soutěže Quarry Life Award. Hlavní cenu si odnesl český tým za projekt Sezónní aktivita včelstev ve vztahu k biodiverzitě lomů. Členové týmu Lubomír Tichý, Peter Dundek, Lucie Růžičková a Stanislava Švédová jsou z neziskové organizace ZO ČSOP Pozemkový spolek Hády, která kromě mnoha jiných aktivit provozuje také oblíbené brněnské Lamacentrum Hády.

Výzkumný tým si položil hned několik otázek: je lom Mokrá vhodným prostředím pro hmyzí opylovače, může poskytnout dostatečné zdroje potravy pro hmyz v průběhu celé vegetační sezóny, jsou měřitelné rozdíly mezi aktivním lomem, opuštěným lomem a kulturní krajinou, lze měřit a porovnávat hnízdní aktivitu samotářských včel mezi lokalitami, odráží analýza medu vlastnosti prostředí, v němž vznikl? Závěry projektu jsou jasně formulované, přenositelné a využitelné kdekoliv na světě, inovativní a přispívají navrženými opatřeními ke zkvalitnění biologických rekultivací. Projekt ukázal, že pro podporu hmyzích opylovačů je spíše než výskyt vzácných rostlin důležité dostatečné zastoupení běžných kvetoucích druhů mezi něž patří vrba jíva, (plané) ovocné stromy či lípa srdčitá a velkolistá.

Ze 4 ročníků je to již podruhé, co hlavní cenu získali soutěžící z České republiky. Kromě trofeje s vážkou si tým z Bruselu odváží také šek na 30 000 eur. Naši mladí výzkumníci Šimon Zeman a Jakub Vácha, kteří se v národním kole umístili na 1. místě, byli jedni z nominovaných na vítěze kategorie Studentský projekt.

Gratulujeme vítězům všech šesti kategorií i našemu vítěznému týmu, kterému rovněž děkujeme za skvělou práci, kterou na projektu odvedl! Těšíme se na další spolupráci v lomu Mokrá.

Také děkujeme všem, kteří se do letošního ročníku zapojili a soutěž podpořili.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů