Úterý, 19. března 2024

Změna územního plánu rozhodne o údolí Rudolfovského potoka

Změna územního plánu rozhodne o údolí Rudolfovského potoka

V úterý 11. prosince proběhne veřejné projednání změny územního plánu obce Jivno, které se týká především údolí Rudolfovského potoka. Ochránci údolí z rudolfovského spolku Náš domov a další občané dlouhodobě usilují o zachování této oázy klidu v současném stavu a bez další zástavby.

Nové projednávání je reakcí na zrušení některých částí územního plánu, které na návrh nevládních organizací v tzv. přezkumném řízení zrušil krajský úřad. Náš domov a Calla se celého procesu schvalování aktivně účastní a hájí v něm zájmy ochrany přírody. Kromě Našeho domova a Cally uplatnili připomínky k územnímu plánu Jivna také někteří občané Rudolfova. K nové zástavbě ve VKP Rudolfovský lom se postavil negativně také odbor životního prostředí českobudějovického magistrátu.

,,Během posledních měsíců z návrhu změny některé kontroverzní záměry zmizely, což hodnotíme určitě pozitivně. Přesto bychom rádi ještě od zástavby uchránili celé území významného krajinného prvku Rudolfovský lom. S tím půjdeme i na veřejné projednávání do Jivna," říká za spolek Náš domov Jaroslav Valevský ml.

,,Nad hranou údolí přibyla v návrhu opět plocha k zástavbě, která byla krajským úřadem v přezkumném řízení zrušena," připomíná Zdeňka Sobíšková z Našeho domova.

,,Usilujeme také o to, aby se v údolí nezvyšovala automobilová doprava, která je problematická jak z pohledu ochrany přírody, tak i rekreačního využití místních cest," připojuje se Eliška Štěpánová z Našeho domova.

,,Případ údolí Rudolfovského potoka ukazuje, jak je důležité zajímat se o věci veřejné. Bez občanské angažovanosti by významný krajinný prvek Rudolfovský lom neexistoval a už by se dávno stavělo. Mnoho podobných záměrů však bohužel prochází v územních plánech bez povšimnutí," uzvírá Jiří Řehounek z Cally.

Veřejné projednání o návrhu změny ÚP Jivno se koná 11. 12. 2018 od 10 hodin v zasedací místnosti Obecního úřadu Jivno.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů