Úterý, 19. března 2024

Začalo energetické spouštění plovoucí jaderné elektrárny Akademik Lomonosov

Začalo energetické spouštění plovoucí jaderné elektrárny Akademik Lomonosov

V Murmansku zahájili pracovníci společnosti Atomflot (součást ruské korporace pro atomovou energii Rosatom) energetické spouštění prvního z dvojice reaktorů. Reaktor č. 1 dosáhl 10% výkonu a před dalším navýšením výkonu projde řadou testů.

,,Energetické spouštění je úspěch celého Rosatomu. Jde o zásadní etapu probíhající v rámci komplexních zkoušek nového plovoucího bloku, která v zásadě představuje funkční zkoušku všech systémů na palubě. Spouštění je rozděleno do několika etap: první probíhá při výkonu 1-10 %, druhá při 110 % nominálního výkonu. Při každé z nich dochází k osvojení pracovních režimů technologických zařízení, automatické regulace, bezpečnostních systémů a dalších přístrojů a systémů, které zabezpečují, že je možné a bezpečné dále zvyšovat výkon bloku," řekl náměstek generálního ředitele pro speciální projekty Rosenergoatomu (energetická divize Rosatomu).

Podle jeho slov byly před samotným spuštěním prvního reaktoru připraveny veškeré nezbytné podmínky pro spolehlivý a bezpečný provoz všech dotčených zařízení: byl vycvičen provozní a údržbářský personál, vypracovány provozní postupy, řídicí schémata a technická dokumentace, připraveny zásoby paliva a náhradních dílů, uvedeny do provozu systémy dispečerského a technologického řízení, systémy požární signalizace, radiační kontroly, řízení reaktoru a ventilace a zařízení pro nakládání s radioaktivními odpady.

Na nejbližší dobu je plánováno postupně spustit oba reaktory plovoucího bloku a dosáhnout v nich nominálního výkonu, aby mohly být potvrzeny jejich projektové charakteristiky a schopnost bezpečně vyrábět elektřinu po celou dobu provozu.

Připomeňme, že komplexní reaktorové zkoušky, hlavní etapa spouštěcích prací, začaly 25. listopadu 2018 a potrvají do jara 2019. Hlavním cílem této technologické operace je ubezpečit se o tom, že je blok plně připraven ke komerčnímu provozu. Na podzim 2019 bude plovoucí elektrárna dopravena do přístavu ve městě Pevěk (Čukotka), kde nahradí dosluhující Bilibinskou jadernou elektrárnu a Čaunskou teplárnu.

Pro informaci:

Plovoucí jaderná elektrárna Akademik Lomonosov (projekt 20870) je pilotním projektem série mobilních energetických bloků malého výkonu. Plovoucí blok bude pro své okolí zajišťovat elektřinu, teplo a pitnou vodu a představuje zcela novou třídu energetických zdrojů používajících ruské jaderné technologie. Je určen k provozu v oblastech Dálného východu a Dálného severu a jeho základním cílem je zajišťovat energie pro průmyslové podniky, obce a ropné plošiny.

Elektrárna byla vyvíjena s velkými bezpečnostními rezervami, do kterých se vejdou všechna rizika daná lokalitou a díky nimž je odolná vůči vlně cunami a dalším přírodním katastrofám. Na palubě se nachází dva reaktory KLT-40S, které mají dohromady elektrický výkon 70 MWe a zároveň tepelný výkon 50 Gcal/h, což dostačuje pro město se zhruba 100 000 obyvateli. Bloky mohou navíc pracovat v ostrovních státech a mohou být spojeny s výkonnou odsolovací stanicí pro úpravu vody.

V současné době má Rosatom rozpracovaný projekt optimalizované plovoucí jaderné elektrárny, který bude mít při menších fyzických rozměrech větší výkon (dvojice reaktorů RITM-200 bude mít elektrický výkon 100 MWe).

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů