Úterý, 19. března 2024

Nový systém evidence přepravy nebezpečných odpadů bez problémů funguje a přispívá k lepší kontrole těchto odpadů v ČR

Nový systém evidence přepravy nebezpečných odpadů bez problémů funguje a přispívá k lepší kontrole těchto odpadů v ČR

Na začátku května 2018 jsme spustili nový Systém evidence přepravy nebezpečných odpadů (SEPNO) jako nástroj pro snížení administrativní zátěže povinných subjektů a zároveň pro zlepšení kontroly přepravy nebezpečných odpadů v rámci České republiky. Po více než půl roce svého provozu plní systém všechny funkce, které má. Povinné osoby systém bez problémů využívají, o čemž vypovídají statistiky týkající se počtu přeprav, které byly do systému zadány.


Výsledky provozu SEPNO ukazují, že se neprokázaly kritické předpovědi některých subjektů a asociací, že systém bude nefunkční a že se většina ohlášení bude provádět přes datovou schránku Ministerstva životního prostředí. Žádné ohlášení přes datovou schránku MŽP neproběhlo, všechna ohlášení byla provedena přes SEPNO.

Přehled přeprav v SEPNO za období 2. 5. 2018 - 31. 10. 2018 (data k 6. 11. 2018) ZDE (PDF, 93 kB)

Ohlašování přepravy nebezpečných odpadů je v souladu s § 40 zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech, v platném znění a zákonem č. 25/2008 Sb., o integrovaném registru znečišťování životního prostředí a integrovaném systému plnění ohlašovacích povinností v oblasti životního prostředí, v platném znění. Správcem SEPNO je Ministerstvo životního prostředí, provozovatelem systému je CENIA, Česká informační agentura životního prostředí. Systém je přístupný prostřednictvím portálu SEPNO zde. Služby systému jsou dostupné uživatelům registrovaným v registru systému ISPOP. Na portále jsou zveřejněny manuály, návody a informace související s výkonem agendy a prací v systému SEPNO. V aplikaci po přihlášení nalezne uživatel veškerou funkcionalitu pro splnění povinnosti v souladu s legislativou.

Informace k SEPNO naleznete zde.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů