Úterý, 19. března 2024

Jihomoravský kraj bez zbytečných plastů

Za posledních 15 let se spotřeba plastů zdvojnásobila, přičemž množství plastových odpadů se zvýšilo čtyřnásobně. Jihomoravští radní dnes rozhodli, že se Jihomoravský kraj stane lídrem mezi regiony v aktivním přístupu k minimalizaci zbytečných plastů a jako první kraj v republice se tak Jihomoravský kraj připojuje ke kampani Ministerstva životního prostředí #DostByloPlastu.

Jihomoravský kraj bez zbytečných plastů

Jihomoravský kraj již dlouhodobě usiluje o uplatňování principů udržitelného rozvoje a odpovědného chování k životnímu prostředí. Od roku 2008 je Jihomoravský kraj členem Národní sítě Zdravých měst České republiky a přijal také Deklaraci Projektu Zdravý kraj, jehož cílem je zlepšit zdraví a kvalitu života obyvatel regionu. Jihomoravský kraj se k iniciativě MŽP připojuje vlastní kampaní #KrajBezPlastu, jejímž cílem je omezit užívání jednorázových plastových obalů a dalších zbytečných plastů v regionu.

"Produkce plastů během posledních let roste exponenciálně a dnes již používáme tolik plastů, kolik papíru. Nikdo neříká, že plasty nepotřebujeme, v některých odvětví jsou plasty velmi užitečné a potřebné. Dnes jsou ale bohužel plasty v řadě případů zbytečně nadužívány a jsou používány i v případech, kdy pro ně již existují rozumné alternativy. Je třeba pozitivně změnit myšlení a chování lidí a proto je nejlepší začít u sebe", sdělil Miroslav Kubásek, který na kraji povede pracovní skupinu kampaně #KrajBezPlastu a který má již dlouholeté zkušenosti s organizováním celorepublikové akce Ukliďme Česko.

Mezi zatím naplánovanými aktivitami je osvěta o potřebě minimalizace zbytečných plastů mezi zaměstnanci KrÚ a zaměstnanci příspěvkových organizací Jihomoravského kraje, ekologicky zodpovědné nákupy a motivace k využívání neplastových obalů. Kraj bude podporovat obce v kampaních, které budou směřovat k omezení produkce plastového odpadu, případně v další opatření (např. kampaň #Nepetuj, nákup vratných kelímků využitelných při pořádání společenských akcí a pod.). Osvěta bude také probíhat u žáků a studentů jihomoravských škol například formou školních soutěží na téma eliminace plastových odpadů či spolupráce se studentskými parlamenty.

Důležitou součástí bude i propagace myšlenek kampaně #KrajBezPlastu prostřednictvím volených představitelů kraje v rámci jejich setkávání se zástupci podnikatelské sféry, zohlednění myšlenek kampaně při realizaci veřejných zakázek kraje i zakázek příspěvkových organizací a aplikace těchto principů v rámci oficiálních návštěv představitelů Jihomoravského kraje.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů