Úterý, 19. března 2024

Zítra padne rozhodnutí o definitivní podobě konce jednorázových plastů v EU

Na zítřek (19.12.2018) je naplánováno poslední jednání ke konečnému obsahu evropské směrnice omezující jednorázové plasty. Zástupci členských zemí EU se její obsah snaží oslabit. Pozice České republiky není známa.

Zítra padne rozhodnutí o definitivní podobě konce jednorázových plastů v EU

Evropská komise letos v květnu představila svůj návrh směrnice omezující vliv některých plastových výrobků na životní prostředí [1]. V říjnu Evropský parlament většinou 81% poslanců a poslankyň schválil další zpřísnění návrhu [2] Navrhl rozšíření zákazu používání na oxo-degradabilní[3] plasty a na kelímky a nádoby na potraviny vyrobené z polystyrenu.

Rada Evropské unie, složená ze zástupců členských zemí EU, se také shodla na své pozici. Navrhla však snížení finanční odpovědnosti výrobců za své výrobky, nižší, respektive žádné cíle pro recyklaci rybářského náčiní, kelímky a nádoby na potraviny nebo na plastové nápojové lahve.
Další postup
  • Zítra (středa 19. prosince) se uskuteční poslední vyjednávání mezi Evropskou komisí, Evropským parlamentem a Radou EU.
  • Ve čtvrtek 20. prosince se očekává oficiální podpis ministry členských zemí EU na Radě pro životní prostředí.
  • Konec ledna 2019 - oficiální podpis Evropského parlamentu.
  • Březen/duben 2019 - směrnice vstoupí v platnost. Členské země EU včetně ČR budou mít 24 měsíců na transpozici do národní legislativy. V ČR bude řešeno nejspíše samostatným zákonem.
Důležité budou postoje členských zemí EU v Radě EU. Zatímco Evropská komise a Evropský parlament mají podobně ambiciózní cíle, členské země EU návrhy Komise a Parlamentu degradují:
  • Rada EU požaduje, aby výrobci zajistili vyčištění životního prostředí od svých výrobků nikoli od roku 2021, ale až od konce roku 2024. Do té doby mají příkopy, lesy, pláže a řeky čistit od odpadků dobrovolníci zdarma.
  • Zatímco Parlament souhlasí s návrhem Komise na sběr 90% jednorázových plastových lahví do roku 2025, Rada EU navrhuje 75% sběr v roce 2025 a 90% sběr až v roce 2030, přestože například Litva dokázala dosáhnout 90% sběru již druhý rok od zavedení zálohování lahví [4].
  • Evropská komise souhlasila s návrhem Evropského parlamentu, aby rybáři zajistili sběr 50% svých použitých sítí a rybářského náčiní, ale Rada EU chce, aby v mořích zůstávalo použitých sítí více, a dál ohrožovaly mořské živočichy.
Komise, parlament a Rada EU se však zřejmě již shodly na zákazu používání jednorázových plastových brček, příborů, talířů, míchadel na nápoje, čistítek do uší, tyček na balónky, oxo-degradabilních plastů a nádob z pěnového polystyrenu od roku 2021.
  • Každý rok se v EU spotřebuje [5]:
  • Skoro 80 % všech vyrobených plastů končí na skládkách nebo v přírodě.
  • Recykluje se méně než 30 % evropských plastových odpadů, přičemž 40% z nich je vyváženo, zejména do Asie.
  • Zbytky rybářských zařízení jako sítě a lana, patří mezi deset nejčastějších odpadků na plážích (27% z celkového počtu).
Brčka na pití, které vydaly restaurace rychlého občerstvení v EU za jeden rok, by položené za sebou desetkrát dosáhly na Měsíc a zpět [5]

Hnutí DUHA opakovaně apeluje na ministra životního prostředí Richarda Brabce, aby v Radě Evropské unie podpořil přísnější verzi směrnice a odmítl snahy o její zmírnění v souladu se svými snahami v ČR v kampani #dostbyloplastu.


Ivo Kropáček, odpadový expert Hnutí DUHA, řekl: ,,Ministr Richard Brabec by měl v souladu se svou kampaní #dostbyloplastu zajistit, že zástupci České republiky jasně odmítnou snahy Rady EU nadále zvyšovat množství jednorázových plastů v mořích, řekách a lesích. Čisté životní prostředí musí být důležitější než zisky výrobců jednorázových plastů znečišťujících naše životní prostředí."
Zdroj: Jan Piňos, média a komunikace Hnutí DUHA, 731 465 279, jan.pinos@hnutiduha.cz


Poznámky:
[1] Cílem směrnice je omezit nejvíce znečišťující odpadky z evropských pláží pomocí různých politických nástrojů a opatření, včetně zákazů na úrovni EU, cílů snižování spotřeby, systémů odpovědnosti výrobců, označování, cílů sběru a změny designu.
Směrnice se má týkat níže uvedených předmětů, které společně tvoří přibližně 85% odpadků na evropských plážích. Jedná se o plastové tyčinky do uší, příbory, talíře, brčka, míchadla, balónky, tyčky na balónky, nádoby na potraviny, kelímky, lahve na nápoje, cigaretové filtry, velmi lehké plastové sáčky, obaly, vlhčené ubrousky, hygienické potřeby a rybářské náčiní.
[2] Z českých poslanců evropského parlamentu hlasoval proti směrnici poslanec Payne (Svobodní), zdrželi se všichni poslanci ODS Tošenovský a Zahradil a všechny poslankyně ANO Dlabajová a Charanzová
[3] oxo-degradabilní plasty jsou plasty, které se časem v životním prostředí rozpadají na malé kousky plastů, stále však znečišťují životní prostředí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů