Sobota, 20. dubna 2024

Británie chce zdvojnásobit poplatek za jednorázové plastové tašky

Británie chce zdvojnásobit poplatek za jednorázové plastové tašky

Británie se chystá na deset pencí (2,90 Kč) zdvojnásobit poplatek za plastové tašky na jedno použití, které zákazníkům poskytují největší maloobchodní prodejci v zemi. Současně by se povinnost zpoplatňovat tašky rozšířila na všechny obchody. Vyplývá to z plánu, který dnes zveřejnilo ministerstvo pro životní prostředí, potraviny a záležitosti venkova a které jsou nyní předmětem osmitýdenního připomínkového období.

Vláda odhaduje, že malé a středně velké firmy spotřebují každý rok přes tři miliony těchto tašek. Přitom doba rozkladu materiálů, z nichž jsou tyto sáčky vyrobeny dosahuje až 1000 let.

Stávající poplatek pěti pencí, který byl zaveden v roce 2015, podle vládních údajů snížil průměrnou roční spotřebu jednorázových tašek na osobu ze 140 na 19.

"Zbavili jsme se více než 15 miliard plastových tašek. My ale chceme udělat pro ochranu naší drahocenné planety ještě víc a dnes zveřejněný plán urychlí další změnu chování," prohlásil ministr životního prostředí Michael Gove.

Válku plastům vyhlásila premiérka Tereza Mayová. V lednu vytyčila plány na odstranění veškerého zbytného plastového odpadu do roku 2042. Její vláda už zakázala drobná plastová mikrovlákna v kosmetice a navrhla program zálohování plastových lahví, připomíná agentura Bloomberg.

V České republice nesmějí obchody dávat plastové tašky zdarma od začátku letošního roku. Příslušná novela zákona o obalech ale cenu plastových tašek přímo nestanovuje, prodejci musejí požadovat alespoň takovou částku, která pokrývá pořizovací náklady na danou tašku. Podle tloušťky materiálu se ceny standardních tašek pohybují zhruba do pěti korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů