Sobota, 20. dubna 2024

Ohňostroje podle ČHMÚ krátkodobě zhoršují ovzduší

Ohňostroje podle ČHMÚ krátkodobě zhoršují ovzduší

Odpalování ohňostrojů a zábavní pyrotechniky podle meteorologů zhoršuje ovzduší, i když jen krátkodobě se při tom ve vzduchu zvyšují koncentrace znečišťujících látek. O silvestrovské noci má v tomto ohledu přitom horší vliv na kvalitu ovzduší pyrotechnika, kterou odpalují jednotlivci, než jeden velký ohňostroj. Vyplývá to z analýzy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), který ji dnes poskytl ČTK.

"Odpalování pyrotechniky se projevuje především nárůstem koncentrací suspendovaných částic a může docházet také k nárůstu koncentrací oxidů dusíku, a to vlivem hoření samotné pyrotechniky i zvýšenou intenzitou dopravy," uvedli meteorologové z brněnské pobočky ČHMÚ na svém webu.

Důležité jsou při odpalování ohňostrojů i meteorologické podmínky jako směr a rychlost větru, teplotní zvrstvení atmosféry nebo srážky, přičemž na konci roku 2018 byly rozptylové podmínky podle meteorologů kvůli velmi malé rychlosti větru spíše nepříznivé. Uvedli, že při nízké rychlosti větru se vzduch pomaleji promíchává a emise, které vzniknou hořením zábavní pyrotechniky, pak zůstávají dlouho na stejném místě.

V Praze na přelomu loňského a letošního roku ČHMÚ naměřil nejvyšší koncentrace suspendovaných částic PM10 mezi půlnocí a jednou hodinou na náměstí Republiky, činily 276 mikrogramů na metr krychlový, a v Brně mezi 1:00 a 2:00 ve stanici Dětská nemocnice, kde dosáhly 182 mikrogramů na metr krychlový. Denní průměrná koncentrace PM10 na náměstí Republiky tak byla na hranici čtyřiadvacetihodinového imisního limitu, který je 50 mikrogramů na metr krychlový, na stanici Dětská nemocnice, která je nedaleko od centra Brna, ho mírně překročila.

V porovnání se Silvestrem 2017 byl ten uplynulý kolem půlnoci z hlediska krátkodobých koncentrací znečišťujících látek v ovzduší horší. "Vzhledem k podobným rychlostem větru na Silvestra 2017 a 2018 lze předpokládat, že nárůst byl dán vyšším množstvím odpalované pyrotechniky," doplnili meteorologové.

Praha stejně jako řada dalších měst v ČR však neměla silvestrovský ohňostroj, ale novoroční. Odpálen byl 1. ledna v podvečer na Letenské pláni, trval téměř 11 minut a připomněl téma svobody a sametové revoluce, od níž v listopadu uplyne 30 let. Při ohňostroji bylo odpáleno 4033 ran a váha odpáleného materiálu byla zhruba čtyři tuny. Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) v této souvislosti na twitteru připomněl, že ohňostroj připravovalo minulé vedení města. Současné podle něj pro příští rok zvažuje takzvaný tichý ohňostroj nebo dronovou či jinou bezhlučnou a ekologickou světelnou show.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů