Pátek, 29. března 2024

Projekt PET MAT vyvinul filament z recyklovaného PETu do 3D tiskáren

Projekt PET MAT vyvinul filament z recyklovaného PETu do 3D tiskáren

Vývoj filamentu? z recyklovaného PETu pro 3D tiskárny je mimořádným úspěchem vědeckého projektu PET MAT. Projekt podporují Karlovarské minerální vody (KMV). Nový filament nyní testuje tiskařská veřejnost. Jedním z nejviditelnějších projektů byl vánoční ,,Paralelní svět andělů" v Jindřichově Hradci.

,,Prostřednictvím projektu PET MAT hledáme cesty, jak cenný PET materiál co nejsmysluplněji dále zpracovat a využít. Je pro nás skvělou zprávou, že se jeden z výsledků projektu - filament z recyklovaného PETu - dostal do fáze, kdy technicky funguje, a navíc má předpoklady stát se součástí tržní ekonomiky a vydělávat si na sebe," okomentoval úspěch projektu Alessandro Pasquale, generální ředitel Karlovarských minerálních vod.

PET MAT se letos pustil do vývoje vlastního filamentu, aby bylo možné z tuzemských zdrojů nahradit jeho nákladný dovoz ze zahraničí. Vlastní filament se výzkumníkům podařilo vyrobit z recyklovaného PETu, ze kterého vytvořili regranulát ? ?k výrobě vlákna do 3D tiskáren. Jako první vytiskli části 3D tiskárny, na nichž vyzkoušeli možnost výroby funkčních součástek do strojů. Otestování prototypu ve velkém začalo záhy - PET MAT veřejně oslovil široký okruh majitelů 3D tiskáren, aby se podíleli na tvorbě 17 veřejně vystavených vánočních soch andělů pro Jindřichův Hradec v uměleckém projektu ,,Paralelní svět andělů".

Tiskaři používali pouze tento filament dodaný PET MATem. Zapojilo se 73 tiskařů z celé České republiky, kteří jednotlivé díly vyrobili na 25 typech tiskáren. Propojením původní umělecké tvorby (návrhy soch z rukou Michala Trpáka) s její realizací prostřednictvím crowdfundigové výroby jednotlivých dílů soch můžeme mluvit o ,,novém přístupu k umělecké tvorbě".

Tisk probíhal bez vážnějších problémů a ideálně tak otestoval kvalitu produktu v praxi. Hlavní výhodou nového filamentu je jeho univerzálnost, možnost použít jej na běžně dostupných tiskárnách. Odhadovaná cena by měla být nižší než u dostupných filamentů ze zahraničí.

,,Tisk velkých soch z dílů je více o výzkumu a experimentování s potenciálem malých 3D tiskáren. Sdílený tisk mě nadchl, překvapilo mě, kolik lidí se do projektu zapojilo a jak velké sochy díky tomu v krátkém čase vznikly," uvedl sochař Trpák.

? Vlákno, či tisková struna, z níž se vyrábí 3D objekty na 3D tiskárnách.

? ? Recyklát jakéhokoliv materiálu uvedený do tvaru granulek, které je možné na jiné výrobní lince použít k výrobě. Granule se taví a vzniklá tavenina je poté vytlačována do potřebného tvaru a chlazena.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů