Čtvrtek, 25. dubna 2024

Hejtmanství dá téměř tři mil. Kč na likvidaci kyseliny u Klíčan

Hejtmanství dá téměř tři mil. Kč na likvidaci kyseliny u Klíčan

Středočeské hejtmanství dá téměř tři miliony korun na likvidaci kyseliny u Klíčan u Prahy, kterou na místě loni v září nechal neznámý pachatel. Náklady na likvidaci kontejnerů s chemikálií zaplatilo město Brandýs nad Labem, které kraj požádalo o jejich proplacení z havarijního fondu. Středočeští radní proplacení schválili, postup ještě musí potvrdit zastupitelstvo, informovala dnes ČTK Helena Frintová ze středočeského hejtmanství.

Únik odpadní koncentrované kyseliny sírové byl odhalen na šesti místech na území obcí Klíčany, Hoštice, Vodochody, Drasty a Větrušice, a to od 2. do 10. září. Na místě zasahovali hasiči, likvidaci zajistila odborná společnost Dekonta.

"Náklady zatím nelze vymáhat na původci havárie, protože není znám a nepodařilo se jej odhalit ani šetřením Policie ČR," uvedl náměstek hejtmanky pro životní prostředí Miloš Petera (ČSSD).

Sanace lokalit skončila 30. října. Podle informací poskytnutých firmou Dekonta bylo z postižených míst odvezeno ke zneškodnění 275 tun znečistěné zeminy, sedm tun odpadních vod z oplachu asfaltových komunikací a další tuny použitých absorpčních činidel, znečistěných kalů a podobně.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů