Pátek, 19. dubna 2024

Lidé se mohou poprvé v zimě zapojit do akce Do práce na kole

Lidé se mohou poprvé v zimě zapojit do akce Do práce na kole

Cyklisté, běžci, chodci a koloběžkáři se mohou tento týden poprvé v zimě zapojit do celorepublikové kampaně Do práce na kole, která se jinak tradičně koná v květnu. Podle organizátorů z iniciativy Auto*Mat si o zimní variantu akce řekli sami účastníci, kteří mimo jiné chtějí dokázat, že kolo může být běžným dopravním prostředkem i více než jen pár měsíců v roce.

Na rozdíl od květnové akce je podle Auto*Mat lednová výzva určena pouze jednotlivcům. Ti se mohou zdarma registrovat na webu dopracenakole.cz a porovnávat tam svou výkonnost s dalšími účastníky.

Účastníci výzvy, která trvá ode dneška do neděle, mohou způsoby dopravy do práce kombinovat. Pokud jsou cyklostezky kvůli sněhu či náledí nepoužitelné a jízda po silnicích je nebezpečná, mohou kousek jet městskou hromadnou dopravou a pak dojít pěšky. Nebo mohou zkombinovat kolo a vlak. Vzhledem k tomu, že ve výzvě jde o pravidelnost, je ale třeba podle organizátorů vyrazit na kole nebo pěšky aspoň ve třech dnech.

Cestu si pak účastníci zapíšou na webu nebo pomocí propojených aplikací Urban Cyclers, Na kole Prahou, Superlife nebo Strava. Údaje zapsané o cestách pak pomůžou zjistit, kudy cyklisté v zimě jezdí a jak by bylo možné tomu přizpůsobit infrastrukturu, doplnili organizátoři.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů