Čtvrtek, 18. dubna 2024

Jihomoravský kraj bude jako první kraj bojovat s plasty

Dnes už používáme tolik plastů, kolik papíru, je na čase se zamyslet nad tím, jestli plasty každodenně zbytečně nednaužíváme. Jihomoravský kraj právě spouští kampaň #KrajBezPlastu, jejímž cílem je realizovat opatření, která povedou ke snížení spotřeby jednorázových a zbytečných plastů.

Jihomoravský kraj bude jako první kraj bojovat s plasty

Za posledních 15 let se celosvětově spotřeba plastů zdvojnásobila, přičemž množství plastových odpadů se zvýšilo čtyřnásobně. Každou minutu se po celém světě prodá asi milión PET lahví, ale problém je, že pouhých 14% je z nich zpět zrecyklováno, zbytek tak skončí na skládkách a v přírodě. Dnes už používáme tolik plastů, kolik papíru. Nikdo neříká, že nepotřebujeme plasty, jsou velmi užitečné a potřebné, ale je na čase se zamyslet nad tím, jestli plasty každodenně zbytečně nednaužíváme. Mnohdy stačí jen drobně změnit naše chování a začít například tím, že budeme kupovat pouze plastové produkty, které stojí za to si ponechat a opakovaně používat. Jednorázové plasty jsou v drtivé většině totiž zbytečným odpadem, jsou pouze produktem našeho chování, ale zvyky lze měnit.

Jihomoravský kraj právě spouští kampaň #KrajBezPlastu, jejímž cílem je hledat, realizovat a propagovat opatření, která povedou ke snížení spotřeby jednorázových a zbytečných plastů. Kampaň necílí jenom na zaměstnance krajského úřadu či na organizace zřízené krajem, ale smyslem je pro myšlenky kampaně nadchnout i veřejnost a další subjekty, které působí v Jihomoravském kraji. Jihomoravský kraj se kampaní #KrajBezPlastu připojuje jako první kraj v České republice ke kampani Ministerstva životního prostředí "Dost bylo plastu".

"V rámci kampaně by jsme chtěli nabízet a podporovat alternativy, které budou mít pozitivní dopad na životní prostředí a budou zároveň ekonomicky výhodné. Motivace přitom musí být pozitivní.", sdělil Miroslav Kubásek, předseda výboru krajského zastupitelstva, který kampaň na Jihomoravském kraji povede. K tomuto projektu vzniká pracovní skupina, která se bude skládat z externích odborníků a koordinátorů společenské odpovědnosti Jihomoravského kraje. Jejím cílem bude sledovat trendy v minimalizaci odpadů, ve spolupráci s experty a vědci uvádět na pravou míru řadu mýtů, které v této oblasti existují, zpracovávat návrhy na opatření a koordinovat aktivity v rámci této kampaně.

"Vzhledem k tomu, že celá kampaň je založena na dobrovolnosti, realizace veškerých opatření budou vycházet z předpokladu, že informovaní, poučení a motivovaní zaměstnanci, občané ale i další subjekty, budou na základě dobrého příkladu a relevantních informací sami inklinovat k takovému chování, které produkci plastového odpadu výrazně omezí.", doplnil Kubásek.

Kampaň #KrajBezPlastu byla slavnostně zahájena a zaměstnancům krajského úřadu představena v rámci "Zdravé a férové snídaně", kde si zaměstnanci kromě ochutnání či zakoupení fair trade produktů mohli také prohlédnout vzorový "kufřík" kampaně, či přímo pořídit látkové obaly na pečivo nebo potraviny. Vzorový kufřík vznikl za účelem prezentace myšlenek kampaně, a jsou v něm zastoupeny předměty, jejichž používáním každý z nás může okamžitě omezit zbytečné výrobky z plastu (např. láhev na více použití, látkové sáčky na potraviny, opakovaně použitelný kelímek na kávu apod.).

Aktuálně v rámci kampaně #KrajBezPlastu dochází na krajském úřadu k doplňování vybavení jako jsou například džbány na vodu, cukřenky či konvičky na smetanu tak, aby se do budoucna zamezilo nabízení PET lahví s vodou, či samostatně balených cukrů či smetan. Dojde také k výměně plastových kelímků u zásobníků na vodu za recyklovatelné alternativy. Připravuje se i nová kolekce reklamních předmětů, u kterých již bude zohledněna myšlenka kampaně tj. eliminace plastových obalů a bude kladen důraz na využití recyklovaných materiálů.

V rámci kampaně budeme aktivně podporovat projekty a iniciativy, které již nyní v našem regionu nabízejí alternativy k jednorázovým plastům a obalům. Jedná se například o kampaň #Nepetuj, která má za cíl snížit produkci PET lahví či projekt "Otoč kelímek", který nabízí systém zálohovaných vratných kelímků na kávu.

V rámci kampaně budou obce a další organizace podporovány v opatřeních směřujících k omezení produkce plastového odpadu (např. na nákup vratných kelímků využitelných při pořádání společenských akcí, nákup motivačních předmětů apod.). Kampaň bude také formou osvěty cílit na aktivní zapojení žáků a studentů škol v Jihomoravském kraji, např. realizací školních soutěží na téma eliminace plastových odpadů či dalších zážitkovývh aktivit.

Budeme se také zaměřovat na podporu firem a živnostníků v regionu, kteří nabízejí alternativy ke konzumnímu způsobu používání plastů. V Jihomoravském kraji to je již například více jak padesátka obchodů, ale i restaurací, které umožňují nákup do přinesených nádob. V kampani budeme chtít propagovat domácí producenty lokálních potravin a výrobků kteří se stotožní s myšlenkou minimalizace zbytečných plastů, protože nákupem produktů, které nejsou zatíženy přepravou na velké vzdálenosti, zároveň podporujeme lokální ekonomiku a místní lidi, kteří navíc obhospodařují i naši krajinu.

Občané mohou sledovat aktivity kampaně #KrajBezPlastu ve facebookové skupině https://www.facebook.com/groups/KrajBezPlastu/, kde je možné diskutovat nad jednotlivými opatřeními, či navrhovat opatření vlastní.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů