Pátek, 19. dubna 2024

Nejkrásnější fotografií ankety Alej roku je snímek aleje u Malčína na Vysočině

Nejkrásnější fotografií ankety Alej roku je snímek aleje u Malčína na Vysočině

Ve fotosoutěži ankety Alej roku letos zvítězil snímek aleje u Malčína od Lubomíra Měkoty. Rozhodli o tom patroni, kteří vybírali z nominovaných alejí. Na druhém místě se umístila fotografie strážnické zámecké aleje v Jihomoravském kraji od Ludvíka Sukupa. Zaujala také poutní cesta z Andělské Hory ke kostelu sv. Anny v Moravskoslezském kraji od Vojtěcha Venského.

Porota složená z patronů ankety udělila první místo Lubomíru Měkotovi za snímek javorové aleje mezi Tisem a Malčínem na Vysočině, která před pár lety prošla revitalizací. Autor vítězného snímku se může těšit na digitální zrcadlovku Canon.

,,Javorová alej u Malčína mi na první pohled padla do oka. Jsou to krásné vzrostlé stromy. Místo má své kouzlo a jistě i historickou minulost. Působí zvláštním klidem a tajuplností, což jsem se snažil zachytit ve své fotografii," uvedl vítěz Lubomír Měkota.

Více o aleji u Malčína: www.alejroku.cz

Porota druhým místem ocenila Ludvíka Sukupa za snímek platanové aleje vedoucí k zámku ve Strážnici v Jihomoravském kraji. Na vítěze druhého místa čeká kompaktní tiskárna Canon.

,,Bývám u zámeckého parku ve Strážnici. Celé mládí sem v parku prožíl a táto alej, to byl a je klenot. Nechal ju vysadit zámecký pán František Antonín hrabě Magnis. Je kouzelná v každém ročním období, ale nejkrásnější je na podzim, dyž sa zbarví do zlatohnědého hávu. Je fotogenická, chodíjů ju fotit aj cizinci a na podzim sem tam mlůvíl aj z Polákama, dojeli kvůli ní," řekl Ludvík Sukup.

Více o zámecké aleji ve Strážnici: www.alejroku.cz

Třetí místo obsadil Vojtěch Venský za snímek smíšené aleje k Anenskému vrchu u městečka Andělská Hora v Moravskoslezském kraji, kterou tvoří 257 vzrostlých stromů. Na bronzového autora čeká stolní inkoustová tiskárna Canon.

,,Krásná a zdravá, letitá alej, protkaná zastaveními křížové cesty. Vyzařuje z ní síla a majestátnost spojená ve svém vrcholu s duchovním místem poutního kostela sv. Anny. V její paměti je uloženo velké množství poutníků, kteří tudy prošli a cestou zde zanechávali svoje starosti a hledali novou sílu. Zažil jsem tam krásné chvíle při svítání nebo západu slunce," dodal Vojtěch Venský.

Více o aleji k Anenskému vrchu: www.alejroku.cz

Vítězné fotografie letos vybírali patroni, kteří převzali záštitu nad anketou Alej roku:

  • Sestry Havelkovy - zpěvačky
  • Iva Hüttnerová - malířka
  • RNDr. Václav Cílek, CSc. - spisovatel, geolog a klimatolog
  • RNDr. Václav Větvička - botanik, spisovatel a publicista
  • Marie Hrušková - spisovatelka, scenáristka a pedagožka
  • doc. Ing. Petr Kučera, Ph.D. - vedoucí Ústavu plánování krajiny Zahradnické fakulty v Lednici Mendelovy univerzity v Brně
  • Jan Cága - fotograf
  • Ing. Jana Moučková - ředitelka AUDIT DANĚ CZ s.r.o.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů