Pátek, 29. března 2024

V Žatci jsou nové podzemní a polopodzemní kontejnery

V Žatci jsou nové podzemní a polopodzemní kontejnery

Nové podzemní a polopodzemní kontejnery jsou ode dneška nainstalovány v Žatci. Podzemní kontejnery na tříděný odpad tak mají k dispozici obyvatelé ulice U Jezu, polopodzemní kontejnery byly dnes nainstalovány v Družstvení ulici na sídlišti na jihu města. Po dokončení plánovaného rozšíření sběrné sítě odpadů má být v Žatci celkem sedm hnízd podzemních kontejnerů a tři soustavy polopodzemních, řekl ČTK mluvčí žatecké radnice Tomáš Kassal.

"Celý tento projekt bude město stát asi 9,5 milionu korun. Město na něj získalo dotaci od Státního fondu životního prostředí," řekl Kassal. Další podzemní kontejnery v centru by se ještě v průběhu letošního roku měly objevit například za radnicí, v Dlouhé ulici u synagogy nebo na Chmelařském náměstí.

Instalací nových kontejnerů se Žatec snaží přispět k lepšímu třídění odpadů a zlepšení pořádku ve městě. Podzemní kontejnery zejména v centru města navíc nenarušují jeho historický ráz.

Již na podzim loňského roku nechalo město v rámci projektu rozšíření sběrné sítě nainstalovat takzvané chytré koše. Koše jsou díky technologii stále on-line, takže obsluha pozná, kdy je třeba je vysypat. Jde o koše s lisem a pojmou zhruba čtyřikrát víc plastů než běžný koš, jejich pořízení stálo téměř deset milionů korun.

Kompletní odpadové hospodářství včetně provozu sběrného dvora, sběrových sobot či třídění odpadu letos vyjde Žatec na více než 32 milionů korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů