Pátek, 26. dubna 2024

Hodiny posledního soudu stále ukazují dvě minuty do zkázy světa

Hodiny posledního soudu stále ukazují dvě minuty do zkázy světa

Světu podle pomyslných hodin posledního soudu stejně jako loni zbývají dvě minuty do zničení. Vydavatelé Bulletinu amerických jaderných vědců, kteří se o hodiny soudného dne starají, nezaznamenali žádné zlepšení v mezinárodní bezpečnosti, díky kterému by mohli minutovou ručičku od apokalypsy odvrátit.

Nynější stav světa hodnotí Bulletin amerických jaderných vědců jako "nový abnormál". "Ačkoli Spojené státy a Severní Korea upustily od agresivní rétoriky roku 2017, naléhavý severokorejský problém zůstává nevyřešen," uvádí bulletin v prohlášení.

"Vedle toho světové jaderné mocnosti pokračují v programu nukleární modernizace, což není nic jiného než světové závody ve zbrojení, a vojenské doktríny Ruska a Spojených států stále ve větší míře podkopávají dosud dodržované tabu nasazení jaderných zbraní," dodává bulletin. Bezpečnost světa podle něj ohrožují také klimatické změny, jaderné ambice Íránu a rovněž kybernetické útoky.

Bulletin amerických jaderných vědců vydává zprávu o stavu hodin posledního soudu od roku 1947. Dvě minuty do půlnoci, tedy do zkázy světa, je dosud nejvyšší varování, jaké bulletin vydal. Vedle letošního a loňského roku tak učinil v roce 1953, kdy lidstvo začalo testovat první vodíkové pumy a kdy se zásadně vyhrotila studená válka mezi Washingtonem a Moskvou. Nejdále od zkázy bylo lidstvo v roce 1991, kdy časová rezerva činila 17 minut.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů