Úterý, 19. března 2024

Zprávy z kampaně #DostByloPlastu: Kdo ještě říká plastu dost

Zprávy z kampaně #DostByloPlastu: Kdo ještě říká plastu dost

V rámci #DostByloPlastu se snažíme ukázat, že bez jednorázových plastů se lze obejít. Neobaleno je jedním z obchodů, ze kterých si zboží odnesete ve vlastních obalech.

,,Neobaleno jsme založili my, manželé Jan a Šárka. Vše začalo již před několika lety, kdy jsme hodně přemýšleli o současném způsobu života a jeho dopadu na vše okolo. Nejprve jsme se rozhodli přispívat a následně pomáhat některým neziskovým organizacím. Dále jsme se dostali k výměně značné části spotřebního zboží u nás doma (zejména drogerie) za menší množství výrobků a především za jejich ekologické varianty. I přesto jsme měli pocit, že to prostě není dost. A pak se to stalo. V roce 2017 v nás začala hlodat myšlenka: Proč se do toho nepustit naplno bezobalovým obchodem?

A tak jsme si otevřeli bezobalovou prodejnu potravin a drogerie na Praze 13 hned u metra Lužiny. Největší odměnou jsou pro nás spokojení navracející se zákazníci a pozitivní zpětná vazba na kvalitu potravin, zároveň to, jak si lidé nosí vlastní znovupoužitelné obaly, které si u nás naplní. Věříme, že se myšlenka bezobalového nakupování postupně rozšíří a nadchne více a více lidí. Protože, jak to jednou člověk zkusí, už není cesty zpět."

Jan Petrovič, Neobaleno

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů