Pátek, 19. dubna 2024

Toxické látky nejsou na hraní. Místo zákazu se Brusel chystá dále recyklovat toxické plasty v dětské hračky

Toxické látky nejsou na hraní. Místo zákazu se Brusel chystá dále recyklovat toxické plasty v dětské hračky

Poslanci Evropského parlamentu s Radou Evropské unie připravují legislativní změny, které dovolí nadále recyklovat plast z elektrošrotu s vysoce toxickými bromovanými zpomalovači hoření. Z materiálu se pak budou smět vyrábět hračky, kuchyňské náčiní nebo kancelářské potřeby. Děti budou vystaveny nebezpečným chemikáliím, které způsobují syndrom ADHD nebo narušují funkci štítné žlázy. Na změnách se v minulém týdnu shodli Evropský parlament a Rada. Recyklace je přitom dobrá věc, dělejme ji proto správně, ale bez toxických látek!

Namísto zákazu přichází další povolení. Přestože se evropské země ve Stockholmské úmluvě[i] zavázaly k omezování bromovaných zpomalovačů PBDE[ii], evropští poslanci pravděpodobně podlehli tlaku recyklačních firem a přišli s kličkou[iii], která využívání toxických plastů umožňuje. Podle nových pravidel budou výrobky z recyklovaného plastu smět obsahovat až 500 mg/kg PBDE.

Spolek Arnika s mezinárodními nevládkami HEAL a IPEN přitom loni během celoevropského výzkumu našel vysoce toxické bromované zpomalovače hoření ve čtvrtině zboží z recyklovaného plastu[iv], který pochází z elektrošrotu. Výsledky měření konkrétních výrobků zveřejnily ve studii Toxická past: Nebezpečné látky v recyklovaných výrobcích na evropském trhu[v]. Další testy navíc odhalily extrémně jedovaté dioxiny[vi], které vznikají neúmyslně během výroby bromovaných zpomalovačů a další pak tepelným zpracováním materiálu. Dětem se do rukou může dostat doslova průmyslový odpad místo hračky. Problém s dioxiny ve zboží Arnika popsala v další studii Toxická směs: Dioxiny v plastových hračkách[vii].

,,Limit 500 mg/kg dohodnutý na evropské úrovni umožňuje kontaminaci dětských hraček toxickými zpomalovači hoření. Je naprosto neuvěřitelné, že poslanci Evropského parlamentu a členové Rady považují za přijatelné, že si naše děti hrají s perzistentními organickými polutanty, které se mají v celosvětovém měřítku odstraňovat," upozorňuje autorka studie Jitka Straková, specialistka Arniky na toxické látky.

,,Recyklace toxických chemikálií do nových výrobků podkopává celou myšlenku cirkulární ekonomiky. Toxické látky nejsou na hraní. Bromované zpomalovače hoření poškozující hormonální systém a jsou zodpovědné za poruchy pozornosti a neurologické problémy dětí," říká Genon Jensen, spoluautorka studie a výkonná ředitelka evropské organizace HEAL (Health and Environment Alliance).

,,Nová pravidla EU jsou v rozporu se závazky Stockholmské úmluvy, která zakazuje recyklaci výrobků obsahujících dekaBDE. Nové nařízení může snadno vyvolat konflikt na dalším zasedání Stockholmské úmluvy v květnu, protože EU se tím dostává do pozice obhájce toxické recyklace," dodává Joe DiGangi, hlavní vědecký a technický poradce IPEN.

,,Hračka z Německa podle výsledků testů obsahovala dioxiny v podobné koncentraci jako v popílku ze spaloven odpadů, a to právě kvůli obsahu bromovaných zpomalovačů, které dioxiny doprovázejí. Bromované dioxiny jsou vysoce nebezpečné chemikálie, o nichž je známo, že negativně ovlivňují vývoj mozku, poškozují imunitní systém a vývoj dětí před narozením, zvyšují riziko rakoviny a riziko narušení funkce štítné žlázy. Odpady s obsahem perzistentních organických látek jsou vysoce nebezpečné a je potřeba je přísně omezovat. EU to ale nedělá důsledně," vysvětluje autor studie Jindřich Petrlík z Arniky, spolupředseda Pracovní skupiny IPEN pro dioxiny, PCB a odpady.


Poznámky pro editory

[i] Seznam látek zakázaných Stockholmskou úmluvou:

www.arnika.org/stockholmska-umluva-seznam-latek

[ii] Více o polybromovaných difenyletherech PBDE: www.arnika.org/pbde-polybromovane-difenylethery

[iii] Skupina bromovaných zpomalovačů PBDE zahrnuje tři toxické látky. Pro dvě z nich (penta a oktaBDE) už výjimky umožňující recyklaci platí, legislativní klička se připravuje pro třetí látku (dekaBDE www.arnika.org/dekabromdifenylether-dekabde).

[iv] Jedy z plastového odpadu se vrací do našich domácností kvůli špatné recyklaci

www.arnika.org/jedy-z-plastoveho-odpadu-se-vraci-do-nasich-domacnosti-kvuli-spatne-recyklaci-2

[v] Studie Toxická past: Nebezpečné látky v recyklovaných výrobcích na evropském trhu je k dispozici na www.arnika.org/toxicka-past-nebezpecne-latky-v-recyklovanych-vyrobcich-na-evropskem-trhu

[vi] Dioxiny v plastových hračkách? Místo vánočních dárků průmyslový odpad

www.arnika.org/jedy-z-plastoveho-odpadu-se-vraci-do-nasich-domacnosti-kvuli-spatne-recyklaci

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů