Pátek, 29. března 2024

V Přelouči vznikla naučná stezka po pamětních stromech

V Přelouči vznikla naučná stezka po pamětních stromech

Přeloučská radnice dokončila naučnou stezku Pamětní stromy města Přelouče. Lidé se na sedmi místech mohou seznámit s historií města spojenou s výsadbou těchto stromů. Byly vysázeny v letech 1881 až 2018, uvedl Matěj Pešta z Kulturního a informačního centra města Přelouče.

"Je to docela ojedinělý projekt, díky kterému si mohou místní i turisté projít centrum města a dozvědět se, kde je Husova lípa, lípa svobody, lípa na paměť svatby prince Rudolfa a další," uvedl Pešta. U každého stromu je umístěna informační tabule obsahující přehlednou textovou a grafickou část včetně mapy umístění dalších stromů.

Nejstaršími pamětními stromy jsou dvě lípy vysazené na Masarykově náměstí u sochy svatého Jana Nepomuckého na počest svatby korunního prince Rudolfa. Z doby před první světovou válkou pochází i Husova lípa na Pernštýnském náměstí. Po vzniku Československa byla u Švehlova pomníku vysazena lípa svobody. Nejmladší je lípa republiky u sokolovny z loňského roku zasazená ke 100. výročí vzniku samostatného státu Čechů a Slováků.

V Přelouči byla dříve i Gottwaldova lípa z roku 1948 na počest prvního dělnického prezidenta. Dnes již nestojí, v místě u sokolovny blíže k poště vysadili sokolové v roce 1993 sletovou lípu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů