Čtvrtek, 28. března 2024

Senátoři chtějí nechat peníze za emisní povolenky v regionech

Senátoři chtějí nechat peníze za emisní povolenky v regionech

Senátoři a poslanci z Karlovarského a Ústeckého kraje peticí podpořili záměr, aby peníze z emisních povolenek šly na restrukturalizaci regionů, ze kterých odcházejí. Chtějí, aby vznikl transformační fond k financování strukturálních změn v Karlovarském a Ústeckém kraji. Plán dnes podpořilo i karlovarské krajské zastupitelstvo.

"Požadujeme, aby tento transformační fond byl naplněn finančními prostředky, které stát odčerpává formou prodeje emisních povolenek z území Karlovarského a Ústeckého kraje", uvedli zákonodárci v petici, kterou dnes zveřejnili. Peníze by měly jít hlavně na vznik nových kvalifikovaných pracovních míst.

Na tom, že peníze, které stát získává za emisní povolenky, by měly zůstat v dotčených krajích, se už na začátku února shodli zástupci kraje, obecních samospráv a Sokolovské uhelné (SUAS).

Podle jednoho z iniciátorů petice, senátora Miroslava Balatky (STAN), odchází jen z Karlovarského a Ústeckého kraje okolo deseti miliard korun ročně právě za emisní povolenky. Karlovarský kraj přitom za ostatními stále více zaostává.

"Budeme hlavně shánět podpisy pod petici, abychom získali 10.000 podpisů na to, aby se petice dostala do Senátu a pak do dalších výborů. Následovat by pak měla jednání," řekl Balatka.

Podle petentů by se ale musel změnit buď zákon o emisních povolenkách nebo zákon o regionálním rozvoji.

Na dnešním zastupitelstvu Karlovarského kraje konstatoval zastupitel a starosta Chodova Patrik Pizinger (HNHRM), že se blíží doba pouhelná. "Je možné, že předpokládaný termín ukončení skončí i dřív než 2035. Je to dáno náklady na emisní povolenky i na zpracování uhlí. Proto si myslím, že je třeba začít pracovat už teď na tom, co se Sokolovskem bude a kam se bude rozvíjet," řekl Pizinger. "Neviděl bych to jako tragédii, ale jako šanci pro restrukturalizaci Sokolovska. Ale myslím, že by se prostředky měly v rámci jasných a konkrétních podmínek vrátit," uvedl Pizinger.

Záměr už dřív podpořila hejtmanka kraje Jana Mračková Vildumetzová (ANO). Pomoc přislíbil na nedávném jednání s představiteli Sokolova i ministr dopravy a poslanec za Sokolovsko Dan Ťok (ANO), řekl, že věc přednese i na jednání vlády.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů