Pátek, 29. března 2024

elený kruh a Klimatická koalice vítají středoškolskou stávku za klima v ČR

elený kruh a Klimatická koalice vítají středoškolskou stávku za klima v ČR

Klimatická koalice (platforma rozvojových a ekologických organizací zabývajících se změnou klimatu) a Zelený kruh (asociace ekologických organizací) velmi vítají, že se studentky a studenti českých středních škol připojují ke globálním akcím mladých lidí a první studentskou stávkou za klima budou tento pátek (15. března) naléhat na řešení nejzávažnějšího globálního problému současnosti.

Myšlenku stávek inspirovala švédská středoškolačka Greta Thunberg, když v srpnu 2018 krátce před parlamentními volbami opustila školní lavici a v době vyučování stála před švédským parlamentem s transparentem "Skolstrejk för klimatet" (školní stávka pro klima). Od voleb se svou stávkou každý pátek pokračuje a inspirovala tím globální hnutí. Od listopadu 2018 probíhají čím dál větší stávky v Evropě, USA, Austrálii, Japonsku či některých jihoamerických a afrických státech, rozvíjí se středoškolské hnutí FridaysForFuture, které zahrnuje už padesát zemí světa.

Základní požadavek studentek a studentů je přitom velmi jednoduchý - požadují, aby politici začali konečně brát vážně závazky Pařížské dohody, včetně jasných závazků mezigenerační a klimatické spravedlnosti, a aby se řídili jednoznačnými vědeckými závěry.

Do České republiky přichází stávka za klima ve správný čas a na správné místo.

? Energetické společnosti zde provozují flotilu zastaralých uhelných elektráren, podstatná část jejich výroby přitom směřuje na vývoz. Zároveň nevyužíváme potenciálu výroby energie z obnovitelných zdrojů, ani dostatečně neomezujeme plýtvání energií a vodou. Také se zde navzdory doporučení vědců připravuje další rozšíření těžby uhlí, konkrétně ve velkolomu Bílina.

? ČR není ani připravena na dopady změny klimatu, jejíž projevy narůstají. Příkladem je lesní hospodaření, které se řídí zastaralými pravidly, a lesníci tak nemohou chránit lesy před suchem.

? ČR také ani zdaleka nepokrývá svůj spravedlivý podíl na rozvojové a humanitární pomoci chudým zemím, které se musejí v mnohem větší míře než my potýkat s dopady změn klimatu.

Naše země tedy rozhodně nedělá pro zastavení změny klimatu na relativně bezpečné úrovni dost. Přitom má významné možnosti snižovat emise skleníkových plynů a zajistit tak i čistý vzduch a odolnou krajinu, posílit energetickou bezpečnost, rozhýbat potřebné inovace a přejít na čistou bezuhlíkovou ekonomiku a energetiku i dopravu založené na efektivně využívaných obnovitelných zdrojích. Potřebné technologie jsou k dispozici a čím dál dostupnější. Řešení tedy záleží na politicích a hlasu veřejnosti, a právě proto je studentská stávka dobrým prostředkem ke změně.

Pevně doufáme, že akce studentek a studentů beroucích se o svoje právo na budoucnost pohnou k potřebné akci jak politiky a političky, tak i celou generaci jejich rodičů a prarodičů. Těm středoškoláci spolu s Gretou Thunberg vyčítají lhostejnost k vědeckým faktům a neochotu změnit své chování i směřování společnosti.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů