Úterý, 19. března 2024

MŽP v r. 2020 škrtne zhruba deset procent provozních nákladů

MŽP v r. 2020 škrtne zhruba deset procent provozních nákladů

Ministerstvo životního prostředí v roce 2020 škrtne zhruba deset procent provozních nákladů, tedy přibližně 80 milionů korun. Novinářům to po dnešním jednání s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) řekl ministr Richard Brabec (ANO). Úspory se budou týkat také personálních nákladů: zhruba deset procent úřad ušetří na ministerstvu jako na ústředním orgánu, méně pak v dalších resortních organizacích.

"U nás je to specifická situace, protože u nás deset procent by bylo víc jak 350 lidí. To není jenom o ministerstvu, tam je celá řada organizací typu Českého hydrometeorologického ústavu, České geologické služby, České inspekce životního prostředí, Agentury ochrany přírody a krajiny, včetně chráněných krajinných území, takže to nejsou úředníci jenom," řekl Brabec k personálním škrtům.

Přímo ministerstvo má podle něj zhruba 650 lidí, úspory by se na něm měly dotknout zhruba deseti procent zaměstnanců. "Víceméně okamžitě přestáváme obnovovat některá pracovní místa, kde ti lidé přirozenou fluktuací odchází. Tedy nebudeme čekat až na 1. 1. 2020, ale už jsme se začali připravovat na tuto situaci. V dalších resortních organizacích se to může pohybovat od nějakých sedmi procent výše, nemusí to být plošně všude," řekl.

Úspory na ministerstvu životního prostředí by se mohly týkat i investic. "Já bych to rozdělil na dvě kategorie. Jedna jsou investice typu obnova IT nebo nějakých systémů i v rámci kybernetické bezpečnosti, i tam budeme dělat určitou redukci. Tam jsme se dohodli, že to prověříme, zda ty akce jsou skutečně naprosto urgentní, máme tam nějaký harmonogram," poznamenal Brabec.

"Pak je tam speciální kategorie Nová zelená úsporám. Tam jsme se dohodli, že chceme v každém případě zachovat takovou úroveň, která neomezí program pro naši nejatraktivnější kategorii, což jsou majitelé rodinných domů, tedy zateplování a systém zateplování. Tam chceme pokrýt všechny ty žádosti," řekl ministr. Dalším debatám s ministerstvem financí je ale otevřen.

Schillerová dnes měla naplánované jednání se všemi ministry za hnutí ANO. Uskutečnit by se mělo ještě jednání s ministrem vnitra Janem Hamáčkem, který bude jednat za všechny ministry ČSSD.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů