Úterý, 19. března 2024

Studenti ze stovky zemí chtějí přimet politiky k ochraně klimatu

Studenti ze stovky zemí chtějí přimet politiky k ochraně klimatu

Studenti z více než stovky zemí budou v pátek stávkovat - chtějí tak přimět politiky k důslednější ochraně klimatu a snižování emisí. K celosvětové akci s názvem Fridays for Future, při níž studenti v řadě zemí od loňského září protestují po vzoru patnáctileté švédské studentky Grety Thunbergové, se přidají i středoškoláci z několika českých měst. Páteční protest studentů podpořila více než stovka českých vědců a akademiků. Patrně půjde o dosud nejrozsáhlejší stávku.

Hnutí Stávky mladých za ochranu klimatu nemá žádné centrální řízení, a tak se počet protestů těžko odhaduje. Na webu FridaysForFuture.org bylo do čtvrtečního dopoledne zaregistrováno 1659 protestů ve 105 zemích světa. Co do počtu protestů a bez ohledu na počet obyvatel dané země hnutí nejvíce rezonuje v Německu (195), Itálii (178), ve Spojených státech (158), Švédsku (123) a Británii (107). Studenti z České republiky na webu dosud registrovali 12 stávek.

Do školy na protest ale nepůjdou mladí z celého světa - od západní Evropy, přes USA, Brazílii, Chile, Írán, Indii, Japonsko až po Vanuatu, Tanzanii či Panamu. Celosvětové stávky jsou inspirovány protestní akcí Grety Thurnbergové, která se loni v srpnu rozhodla každý den sedět před švédským parlamentem a vyžadovala po vládě snížení emisí. Po všeobecných volbách ve Švédsku pokračovala ve stávkách každý pátek.

"V situaci, kdy v produkci oxidu uhličitého na obyvatele stále patříme mezi největší světové znečišťovatele, se nemůžeme tvářit, že se nás problém změny klimatu netýká," uvedli čeští vědci v prohlášení, které inicioval fyzikální chemik Pavel Jungwirth z Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd. Text prohlášení v pondělí organizátoři zaslali ČTK.

"Jen rychlým naplňováním konkrétních kroků, týkajících se například útlumu těžby a spalování uhlí, jakož i péče o zemědělskou půdu, lesy, vodu v krajině a dalších aspektů klimatické adaptace, se nám může podařit předat zemi dalším generacím tak, abychom stávkujícím středoškolákům a jejich vrstevníkům zcela nezkazili budoucnost," pokračuje dokument.

Klimatolog Alexander Ač soudí, že změnám klimatu nepřikládá svět náležitý význam a dosavadní snahy o řešení jsou nedostatečné. "Proto považují aktivní přístup mladých lidí za zcela legitimní," uvedl. "V průběhu dvanácti let je potřeba snížit celosvětové emise oxidu uhličitého o téměř 60 procent, jinak oteplení překročí hranici 1,5 stupně Celsia a riziko rozsáhlých nevratných změn se výrazně zvýší," dodal.

"My, mladí, se hluboce obáváme o svou budoucnost. Lidstvo právě způsobuje šesté masové vymírání živočišných druhů a světový klimatický systém se nachází na pokraji katastrofy," napsala koordinační skupina mladých aktivistů v otevřeném dopise, který zveřejnil mimo jiné britský list The Guardian. Členkou skupiny je i Thurnbergová.

"Mladí lidé tvoří přes polovinu světové populace. Naše generace vyrostla v (kontextu) klimatické krize a budeme se s ní potýkat po zbytek života," pokračují představitelé hnutí Stávky mladých za ochranu klimatu.

"Ke klimatické krizi se musíme konečně postavit jako ke krizi. Jedná se o největší ohrožení v dějinách lidstva a my už nebudeme dál tolerovat nečinnost těch, co ve světě rozhodují, která ohrožuje celou naši civilizaci... Žádáme je, aby přijali zodpovědnost a klimatickou krizi řešili," uzavírají mladí aktivisté otevřený dopis.

Stávky neskončí, dokud "se ochrana životního prostředí nestane prioritou politiků s předností před vším," konstatovala 17letá Anna Taylorová ze severního Londýna, která také patří do koordinační skupiny. "Mladí lidé teď spolupracují, ale vlády rozhodně nespolupracují tak, jak by měly," dodala. Každý den ji kontaktují studenti z celého světa, naposledy z Estonska, Islandu a z Ugandy.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů