Úterý, 19. března 2024

Soud EU zamítl žalobu komise na ČR kvůli sporu s Polskem o odpad

Soud EU zamítl žalobu komise na ČR kvůli sporu s Polskem o odpad

Soudní dvůr Evropské unie dnes zamítl žalobu Evropské komise (EK) proti České republice za to, že nepřevzala od Polska 20.000 tun směsi, kterou Poláci považovali za nebezpečný odpad. Soud o tom informoval v tiskové zprávě. Praha tvrdila, že sporná zásilka obsahovala palivovou směs. Ministr životního prostředí Richard Brabec zamítnutí žaloby uvítal, podle něj je pro Česko dobrou zprávou.

"Komise neprokázala, že je tato směs odpadem, a že se tedy v případě jejího převzetí jednalo o přepravu odpadů, kdy lze v určitých případech požadovat zpětné převzetí," uvedl dnes Soudní dvůr EU. Upozornil, že "pouhá skutečnost, že je (sporná) látka vyrobena z odpadů, neumožňuje prokázat, že je sama odpadem".

Evropská komise ve sporu, který se táhl od roku 2011, dala zapravdu polské straně, také podle ní šlo o odpad. Podle českých úřadů zásilka ale obsahovala palivovou směs TPS NOLO, vyrobenou za použití kalů ze sanace ostravských lagun. Šlo o látku složenou z kyselého dehtu z rafinace ropy, uhelného prachu a oxidu vápenatého.

Na přelomu let 2010 a 2011 jedna česká firma dovezla 20.000 tun této směsi do Polska, částečně byla uložena v Katovicích. V září 2011 se na české ministerstvo životního prostředí kvůli tomu obrátily polské úřady s tím, že směs podle nich byla do Polska dovezena v rozporu s unijnímu pravidly pro přepravu odpadů. Komise na záležitost poprvé upozornila v listopadu 2014 a Česko zažalovala o necelé dva roky později.

"Hlavním důvodem pro zamítnutí žaloby komise byl fakt, že se komisi nepodařilo prokázat, že látka Geobal, převezená na přelomu let 2010 a 2011 do Polska, byla odpadem. Tím pádem nebyla na straně České republiky nijak porušena evropská legislativa v oblasti přepravy odpadů," sdělil ČTK Brabec.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů