Úterý, 19. března 2024

Místo ve škole v ulicích. Stovky středoškoláků dnes stávkuje za řešení klimatické krize

Místo ve škole v ulicích. Stovky středoškoláků dnes stávkuje za řešení klimatické krize

Středoškolačky a středoškoláci dnes po celém světě stávkují za řešení klimatické krize. Podle webové stránky fridaysforfuture.org se středoškolská stávka za klima dnes odehrává ve více než 90 zemích po celém světě. Stávkující studenti požadují, aby političky a politici začali naslouchat vědcům a vědkyním a aby řešili klimatickou krizi. Studentské stávky se po celém světě odehrávají od loňského srpna. Iniciativu započala tehdy patnáctiletá Greta Thunberg ze Švédska, když každý pátek namísto do školy začala chodit demonstrovat před švédský parlament.

Poprvé dnes stávka proběhne také v České republice. Středoškolačky a středoškoláci z hnutí Fridays For Future Česká republika k ní na konci února vyzvali v prohlášení na svých webových stránkách. Pod to se podepsalo necelých 5000 studentů a studentek středních škol. V Praze stávku zahájili na Malostranském náměstí v devět hodin ráno tiskovou konferencí. Na té mluvčí iniciativy zopakovali požadavky stávky a nastínili průběh dne.

"Politikům dochází výmluvy, nám dochází čas. Podle vědců musíme celosvětově snížit emise skleníkových plynů do roku 2050. K tomu se Česká republika, stejně jako další země, zavázala v Pařížské dohodě. Abychom předešli ekologickému kolapsu, nemůžeme čekat. Chceme-li tento cíl splnit, musíme začít hned. Ví se jak a co dělat, chybí pouze politická vůle. Když jsme my, středoškoláci a středoškolačky dokázali tohle, představte si, co by se mohlo stát, kdyby všichni lidé skutečně chtěli odvrátit klimatickou krizi," řekla Veronika Zemanová jedna z mluvčích Fridays For Future.

"Stávky dnes proběhnout ve více než čtrnácti městech po celé České republice. Očekáváme účast stovek studentek a studentů. Shromáždění se uskuteční například i v Mostě a Olomouci, přestože tamní studenti a studentky mají jarní prázdniny. Je zcela zřejmé, že mladým lidem v Česku není lhostejná jejich budoucnost," dodal Stěpán Stolz další z mluvčích hnutí.

Studenti svolali další tiskovou konferenci na 14.00. Na té shrnou průběh dne a oznámí další postup hnutí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů