Úterý, 19. března 2024

Češi loni odevzdali 1645 tun použitých baterií, meziročně méně

Češi loni odevzdali 1645 tun použitých baterií, meziročně méně

Češi loni odevzdali k recyklaci 1645 tun použitých baterií, je to o 45 tun méně než v roce 2017. V dnešní tiskové zprávě o tom informovala nezisková společnost Ecobat, která v Česku zajišťuje zpětný sběr. Na recyklaci končí 45 procent všech baterií, které byly dány do oběhu. Nejvíce se vybralo, stejně jako v předchozím roce, v Jihomoravském kraji.

"Držíme se mezi nejlepšími členskými státy Evropské unie," řekl jednatel společnosti Ecobat Petr Kratochvíl. Česko podle něj patří mezi ty, kteří plní normu Evropské unie ukládající vytřídit k recyklaci minimálně 45 procent baterií daných do oběhu. Evropskou normu ČR splnila již v roce 2016, dodal.

V přepočtu na jednoho obyvatele bylo vybráno 155 gramů baterií. Obyvatelé Jihomoravského kraje odevzdali 292.067 kilogramů baterií, v přepočtu 247 kilogramu na jednoho obyvatele. Na druhém místě je Praha s 287.087 kilogramy a za ní Středočeský kraj s 227.656 kilogramy. Nejmenší je sběr v Libereckém, Karlovarském a Pardubickém kraji.

Čtvrtinu baterií posbírají obce a města z červených venkovních kontejnerů a ze sběrných dvorů. Nejlépe dostupná jsou sběrná místa v obchodech, některé obce mají sběrné nádoby na úřadech. Zhruba každá desátá baterie pochází z nádob ze škol zapojených do vzdělávacího programu Recyklohraní aneb Ukliďme si svět. Některé firmy zřizují sběr na pracovištích, odkud pochází 30 procent baterií. Aktuálně je v Česku 22,5 tisíce sběrných míst.

Podle společnosti Ecobat roste využívání průmyslových baterií, zvláště těch využívaných v elektromobilech nebo v elektrokolech. Zvyšuje se také podíl alkalických baterií, které jsou ekologičtější než zinkové.

Ecobat zajišťuje zpětný odběr baterií od roku 2002. Odběr každoročně stoupá, jen proti předminulému roku mírně klesl. Před rokem 2009 se vybralo méně než 30 procent baterií, v roce 2012 podíl vybraných baterií poprvé dosáhl 45 procent. Po recyklaci se části baterií dají použít například jako materiál pro střešní okapy, popelnice, sklokeramické desky nebo třeba CD a DVD nosiče.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů