Čtvrtek, 28. března 2024

Senát kvůli Evropské komisi posílil pozici ekologických sdružení

Senát kvůli Evropské komisi posílil pozici ekologických sdružení

Nevládní ekologická sdružení získají výslovné právo požádat o uložení nápravných nebo preventivních opatření podle zákona o předcházení ekologické újmě. Předpokládá to novela, kterou dnes schválil Senát. Kabinet předlohu připravil na základě výtek Evropské komise. Nyní ji dostane k podpisu prezident.

Novela stanoví, že řízení o uložení preventivních nebo nápravných opatření je možné zahájit z moci úřední i na žádost neziskové organizace založené za účelem ochrany životního prostředí. Pokud by předloha nebyla přijata, Česku by hrozila pokuta nejméně dvou milionů eur (zhruba 51,3 milionu korun).

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) označil za liché obavy, že by změna mohla poskytnout nevládním organizacím nástroje k blokování nové výstavby. V Česku navíc podle něho nebyl dosud zaznamenán žádný případ takové ekologické újmy, který by si vyžádal uložení nápravných opatření podle upravovaného zákona.

Evropská komise vytýkala Česku, že hlavním postupem při řízení o uložení preventivních nebo nápravných opatření je řízení z moci úřední, a na tento způsob se podle ní klade větší důraz, než na řízení zahajované na žádost. Je to podle komise v rozporu s příslušnou směrnicí. Argumenty České republiky komise podle ministra Brabce nepřijala.

Žádost o zahájení řízení bude moci podle navrhovaného znění podat fyzická nebo právnická osoba, která je ekologickou újmou dotčena nebo je u ní takové dotčení pravděpodobné. Nově má být výslovně uvedeno, že o něj bude moci požádat i právnická osoba, která není založena za účelem podnikání a jejímž hlavním cílem je ochrana životního prostředí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů