Úterý, 19. března 2024

Program Prostředí pro život nabízí miliardy na výzkum sucha, změny klimatu nebo cirkulární ekonomiky

Ministr životního prostředí Richard Brabec dnes představil vládě nový program na podporu výzkumu a inovací v oblasti životního prostředí ,,Prostředí pro život", který v letech 2020-2026 přinese až 3, 8 miliardy korun na výzkum a inovace...

Program Prostředí pro život nabízí miliardy na výzkum sucha, změny klimatu nebo cirkulární ekonomiky

Program bude mít na starosti Technologická agentura ČR (TA ČR), která bude program administrovat.

"Superprioritou programu Prostředí pro život je sucho a další důsledky změny klimatu, na které je vyčleněna celá polovina prostředků. Očekáváme, že program přinese nová řešení například ve využití klimatických modelů pro dlouhodobé předpovědi sucha nebo pilotní projekty pro adaptaci krajiny," vysvětluje ministr životního prostředí Richard Brabec.

Výzkumné projekty se mohou zaměřit i na další témata, zejména na kvalitu ovzduší, odpadové hospodářství, krajinu, biologickou rozmanitost, ochranu přírodních zdrojů nebo na rozvoj klimaticky odolných měst a regionů. Vývoj a inovace se také zaměří na socioekonomické aspekty, například na ekonomické nástroje ochrany životního prostředí nebo na výchovu a vzdělávání.

Konkrétně může jít třeba o projekty zaměřené na zkoumání vlivu zelených stěn, fasád a kombinovaných prvků (voda-zeleň) v urbanizovaném území na okolní klima, dále pak výzkum ochrany vodních zdrojů před znečištěním pesticidy a zajištění kvalitní pitné vody, kvantifikace a hodnocení dopadů plastů a mikroplastů ve vodním prostředí, ale také využití digitálních technologií k podpoře environmentálně příznivých způsobů chování nebo třeba inovace ve zvyšování opravitelnosti výrobků.

O peníze se budou moci ucházet zejména výzkumné organizace (vysoké školy, jednotlivá pracoviště AV ČR a další veřejné výzkumné instituce), podniky a v některých podprogramech i další fyzické a právnické osoby. První uchazeči se mohou o podporu hlásit už v červnu a listopadu letošního roku.

Program je rozvržen do tří podprogramů. První podprogram by měla využívat především veřejná správa k výzkumům a inovacím zaměřeným na podporu naplňování politik, tedy na aplikovaný výzkum ve veřejném zájmu, který není možné obchodně využít. Projekty by měly být zejména krátkodobé, tedy v délce jednoho až tří let. Druhý podprogram se zaměřuje na technologické inovace v oblasti technické ochrany životního prostředí a tvorbě krajiny, včetně digitalizace a tzv. smart cities a smart regions. Délka projektů by měla být tři až čtyři roky. Třetí podprogram je zaměřen na soustavný výzkum, které vyžaduje stabilní prostředí výzkumných týmů, vesměs mezinárodních. Počítá s dlouhodobějšími projekty v trvání šest až sedm let.

Ze státního rozpočtu na výzkum, vývoj a inovace by mělo do programu zamířit 3, 8 miliardy korun, další necelá miliarda by měla připadnout na spolufinancování s prostředků příjemců podpory. Vláda ČR dnes program Prostředí pro život schválila a s ním i související výdaje ze státního rozpočtu.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů