Čtvrtek, 25. dubna 2024

V ČR se nyní posbírá 93 pct pneumatik uvedených na trh

V ČR se nyní posbírá 93 pct pneumatik uvedených na trh

V Česku se aktuálně posbírá 93 procent pneumatik uvedených na trh díky sběrným místům, kterých je 4200. Odpovídá to deseti a půl milionům kusů ročně, řekl na dnešní tiskové konferenci ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Pneumatiky jsou tématem letošní jarní akce Ukliďme Česko, která se koná v sobotu 6. dubna. Spoluorganizuje ji Český svaz ochránců přírody a ministerstvo ji dlouhodobě podporuje.

"Procento je na první pohled dobré, ale stále někdo odhodí pneumatiky na černou skládku a přitom je stačí dát do míst zpětného odběru. Směřujeme k tomu, aby se v přírodě vůbec nenacházely," uvedl Brabec.

Každý výrobce musí od uživatelů prostřednictvím svých sběrných míst zpětně odebrat pneumatiky o hmotnosti nejméně 35 procent hmotnosti nových pneumatik, které v daném roce uvedl na trh. "Ne všechna místa, především individuálně plnící výrobci, minimální cíl plní. Rozhodli jsme se ho zvednout v rámci letošní novely o odpadech na 65 procent," řekl Brabec. Změna začne platit od roku 2020.

Ze zákona je každý výrobce pneumatik povinen zpětně odebírat pneumatiky. Může tak učinit individuálně v pneuservisech nebo se přidat ke kolektivnímu systému, jakým je třeba ELTMA, ve kterém se sdružili největší výrobci a dovozci a má dohromady 1650 sběrných míst. Pokud místo odmítne pneumatiky převzít, je potřeba problém nahlásit České inspekci životního prostředí. Odmítnout ale může v případě, že zpětně odebrané množství odpovídá 100 procentům hmotnosti nových pneumatik.

Letošní jarní akce Ukliďme Česko se zaměří na sběr pneumatik, které jsou podle Brabce nejviditelnějším odpadem v přírodě. "Vyzvali jsme organizátory, aby počítali nalezené pneumatiky," řekl jeden z organizátorů Miroslav Kubásek. Pneumatika je také jedna z kategorií fotosoutěže, která je součástí jarního úklidu.

Úklidová akce se letos koná popáté a jen o víkendu by se 75.000 až 78.000 dobrovolníků mělo zúčastnit 2100 úklidů. Celkově se letos očekává 3120 úklidů. "Přibyly vodácké úklidy, kdy vodáci sbírají také nepořádek z řek," řekl Kubásek.

Loni Česko uklízelo 134.854 dobrovolníků, kteří posbírali 2113 tun odpadu. Nejaktivnější byly Středočeský a Jihomoravský kraj. Zorganizováno bylo 3295 úklidů a z dobrovolníků bylo 86.730 dětí. "Počet dětí vzrůstá. Z informací celosvětové úklidové akce víme, že nejmladší účastník z celého světa byl Čech a byly mu tři měsíce," doplnil Kubásek.

Během loňských úklidů bylo posbíráno 280.000 PET lahví, což zhruba odpovídá 11 tunám odpadů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů