Pátek, 19. dubna 2024

Děti Země znovu vyhlašují anketu o Ropáka roku a Zelenou perlu

Děti Země znovu vyhlašují anketu o Ropáka roku a Zelenou perlu

Sdružení Děti Země vyhlašuje 27. ročník ankety o antiekologický čin Ropák roku a 24. ročník ankety o antiekologický výrok Zelená perla. Návrhy mohou lidé posílat do 12. dubna a vítěz bude známý 26. dubna. Kandidáty jsou letos například ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) nebo prezident Miloš Zeman. V tiskové zprávě to dnes uvedl předseda Dětí Země Miroslav Patrik.

U kandidáta na Ropáka roku je nutné uvést důvod, tedy prosazování nějakého škodlivého záměru, vydání závažného rozhodnutí nebo hlavní podíl na realizaci nějaké antiekologické stavby. Loni bylo v nominaci 12 lidí. U kandidáta na Zelenou perlu roku je nutné uvést jméno autora výroku a jeho text a zdroj. Loni soutěžilo 40 výroků.

Mezi "žhavými" kandidáty na Ropáka roku je podle Patrika za prosazování plavebního kanálu Dunaj - Odra - Labe Dan Ťok, který byl už Ropákem roku 2016. "Navíc stále tvrdě prosazuje výstavbu jezu u Děčína, ačkoliv nelze realizovat účinné kompenzace za zničení vzácných biotopů. Současně jeho resort prosazuje novelu zákona o liniových stavbách, která má zabránit podávání odvolání spolky, neboť by musely platit desetitisícové poplatky," uvedl Patrik. Podle něj se v nominacích jistě objeví i ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Silným kandidátem na Zelenou perlu je podle Patrika prezident Miloš Zeman, který podle článku "VIDEO Merkelová, ksindl a dobře mířená facka. Zemanova dost živá beseda s občany" ze dne 21. dubna 2018 podle Patrika prohlásil: "Nenechme se terorizovat ekoteroristy, protože si myslím, že nám vnucují svoji představu, že modrásek nebo sysel jsou důležitější než živočich, který se jmenuje člověk." Prezident Zeman Zelenou perlu už získal za rok 2014, byl i Ropákem roku 2013.

Antiekologickou cenu Ropák roku 2017 loni dostal poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD) za podání změny návrhu zákona o ochraně přírody a zároveň za její prosazování. Schválený návrh vyloučil spolky ze stavebních řízení pro malé lokální stavební projekty. Cenu Zelená perla 2017 získal tehdejší vládní zmocněnec pro jadernou energetiku Ján Štuller, který na přednášce na katedře jaderné chemie ČVUT uvedl: "Cokoliv studujete, studenti a studentky, a cokoliv se učíte, co má souvislost s jadernou energetikou, je velice čestné, průzračné a potřebné, protože to patří k základním potřebám člověka vedle pitné vody, potravin a střechy nad hlavou."

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů