Pátek, 19. dubna 2024

Za neměření emisí ve svém závodě v Postřelmově dostaly Slovácké strojírny pokutu 100 tisíc korun

Za neměření emisí ve svém závodě v Postřelmově dostaly Slovácké strojírny pokutu 100 tisíc korun

Inspektoři z České inspekce životního prostředí (ČIŽP) z oddělení ochrany ovzduší v Olomouci uložili pokutu 100 tisíc korun společnosti Slovácké strojírny, akciová společnost. Firma ve svém závodě v Postřelmově na Šumpersku provozovala čtyři zdroje znečišťování ovzduší, aniž by u nich zajistila provedení jednorázového měření emisí znečišťujících látek.

Inspektoři při kontrole v září 2018 zjistili například, že v objektu galvanovny je nové pracoviště k aplikaci nátěrových hmot, které má vliv na celkové emise tohoto zdroje. Přitom při každém zásahu do konstrukce či vybavení zdroje znečišťování ovzduší musí být do čtyř měsíců provedeno jednorázové měření emisí. ,,Pracoviště bylo spuštěno v červnu 2017, ale první měření nechala firma provést až v říjnu 2018, tedy až po kontrole ČIŽP," přiblížil Radek Pallós, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Olomouci.

Podobná pochybení, tedy neměření emisí, inspektoři v Postřelmově zaznamenali na dalších třech zařízeních - v kotelně, v tavírně železných kovů a tavírně neželezných kovů. Ani v jednom z těchto zařízení, která byla buď nově uvedena do provozu, nebo v nich byla instalována nová zařízení, nenechal provozovatel provést jednorázová měření emisí. ,,Firma tak neplnila své základní povinnosti dané zákonem na ochranu ovzduší. Všechna měření si zajistila až po kontrole, tedy s několikaletým zpožděním," dodal Pallós.

Opožděná měření prokázala plnění emisních limitů. ,,Nicméně pokud tato měření chybí, může dojít k ohrožení životního prostředí," doplnil Pallós.

Společnost Slovácké strojírny se proti uložené pokutě neodvolala. Sankce je pravomocná.

Inspektoři už firmu dvakrát pokutovali v roce 2018. Ve svém dalším závodě v Uherském Brodě neměla v pořádku filtrační systém v lakovně. Za to dostala pokuty 200 a 300 tisíc korun.

O těchto sankcích více zde http://www.cizp.cz/Slovacke-strojirny-dostaly-letos-od-inspektoru-CIZP-uz-druhou-pokutu.html

http://www.cizp.cz/Slovacke-strojirny-nemely-v-poradku-filtracni-system-v-lakovne-Dostaly-pokutu-200-tisic-korun.html

Zdroj: ČIŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů