Úterý, 19. března 2024

Ahoj krásné Česko

Bezstarostné dětství. Hry na schovávanou. Pouliční kamarádství. První lásky. První trápení. Vzpomínky, které si nosíme celý život v sobě, se vážou k mnoha místům. Konkrétním místům.

Ahoj krásné Česko

Pamatujete si to dětské hřiště, na kterém jste se hráli jako malé dítě? Zažili jste na něm spoustu dobrodružství a pocit bezstarostného dětství. Překonali první pády a odřená kolena. Nebo ten park, ve kterém jste dostali první pusu od chlapce, ze kterého se vám třásly kolena. Ani myšlenka na jezírko, při kterém jste sedávali spolu s nejlepší kamarádkou a společně prožívaly všechny radosti i starosti teenagerských dob, vás nenechá chladnou. No teď, když procházíte těmi místy, jsou vaše vzpomínky více a více nejasné. Pomalu se ztrácejí. Protože z opuštěného, zničeného hřiště se už neozývá dětský smích. V parku obcházíte odpadky a vyhýbáte se vandalům. A to jezírko také již není tím místem klidu. Vraťte místům nejen čistotu a zašlou slávu, ale především jejich minulost. Nedovolte, aby vzpomínky zmizely pod nánosem špíny či odpadků.

Tak, jak si schraňujete doma staré fotografie, opatrujte si i místa. Fotografie uložíte na bezpečné místo. Založíte do alba. Vložíte do rámečků. Nedovolte, aby místa, která jsou neodmyslitelnou součástí vašich vzpomínek, chátrala. Projekt Ahoj Krásné Česko může zachránit mnoho vzpomínek. Pomozte rozhodnout, který kout Česka získá zpět svou starou tvář a zazáří čistotou. Až třem místům můžete vdechnout život jednoduchým způsobem. Hlasujte nebo navrhněte své místo, které dostane druhou šanci.

Nejen hezké místa si zaslouží naši pozornost a péči. Právě naopak. Avšak podvědomě inklinujeme k pěkným a příjemným místům. Vyhledáváme čistotu a harmonii. Krásných věci si vážíme a obdivujeme je. No jakmile se něco pokazí, ztratí svou dokonalost, začínáme je zatlačovat do pozadí. Přesně tak je to i s místy. Pokud vidíte budovu s rozbitým oknem, předpokládáte, že je opuštěná a nikdo se o ni nestará. Stane se tak snadno terčem vandalů, kteří ji zničí ještě více. Pokud projdete kolem místa, kde se nahromadilo pár odpadků, je pravděpodobné, že za týden nezmizí, ale naopak. Bude jich tam víc. Takto si pomalu ničíme krásná místa, která nedostala šanci na záchranu. A přesně o to jde v tomto projektu. Nerozbíjet další okna, nepřihazovat odpadky, ale napravit škody a vyčistit vše, co se dá. Protože opravdová krása je mnohdy skrytá pod povrchem. A to samozřejmě neplatí pouze pro místa, budovy, parky či hřiště. Platí to i pro nás, lidi.

Tak Projevme lidskost, nezavírejme oči a pomozme, pokud je to v našich silách. Protože každá pomoc společnosti se nám jednou vrátí. Dříve či později. Postarejte se o to, aby se vrátila v pozitivním duchu, a zahlasujte pro místo, které si podle vás zaslouží novou šanci. Možná tím vytvoříte nové vzpomínky tomu malému chlapci, který smutně dívá z okna toužící zažívat stejné dětství jako vy. Dívkám, procházejícím každé ráno podchodem, který vyvolává strach a hrůzu, dodáte pocit bezpečí. Chladným, betonovým plochám, na kterých děti tráví volný čas, můžete vdechnout život. Stačí vám jeden prst, jeden klik, tak jím pohněte a dokážete velké věci.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů