Úterý, 19. března 2024

Lesy ČR loni zlikvidovaly 632 černých skládek z 25 hektarů

Lesy ČR loni zlikvidovaly 632 černých skládek z 25 hektarů

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) loni zlikvidoval 632 černých skládek z 25 hektarů. Na odstranění těchto odpadů podnik dal 1,5 milionu korun. Nejvíce černých skládek bylo ve středních Čechách, a to 120. Nepovolených skládek v posledních letech nijak výrazně neubývá. Od roku 2011 dal podnik zlikvidovat 5720 skládek z více než 165 hektarů. Zaplatil za to přes 16 milionů korun. ČTK to dnes řekla mluvčí LČR Eva Jouklová.

Nelegálně uložené odpady nacházejí lesníci nejčastěji v lesích u měst a obcí a v létě také na odpočívadlech u hlavních silničních tahů. Nejčastěji jde o pneumatiky, suť, plasty z autovraků, starý nábytek, láhve.

Vytvoření černé skládky je přestupkem proti lesnímu zákonu i zákonu o odpadech. "Fyzické osobě hrozí až padesátitisícová sankce a právnické osobě až milionová pokuta," uvedl správní ředitel LČR Pavel Krpata. Odhalený pachatel hradí i likvidaci skládky. Lesníci přiznávají, že najít původce skládky není snadné.

Každou nepovolenou skládku lesníci zdokumentují a podklady k ní předají policii. Odpad pak zlikvidují buď specializované firmy, nebo lesníci. Ti se nad vznikem černých skládek pozastavují i proto, že dnes jsou ve většině měst i obcí sběrné dvory, kam je možné nepotřebné věci odvézt.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů