Úterý, 19. března 2024

Na obnovu brownfieldů dá stát letos 100 milionů korun

Na obnovu brownfieldů dá stát letos 100 milionů korun

Stát dá letos na přeměnu a revitalizaci nevyužívaných areálů a staveb ve veřejném vlastnictví, takzvané brownfieldy, 100 milionů korun. Obce, města a kraje mohou o podporu žádat u agentury CzechInvest ode dneška do 16. července. Podmínkou je budoucí podnikatelské využití těchto lokalit. Agentura to dnes uvedla v tiskové zprávě.

Podpora může v případě jednoho projektu činit až 50 milionů korun. Určena je pro obce a města ze strukturálně postižených krajů Moravskoslezského, Ústeckého a Karlovarského nebo hospodářsky problémové regiony, jako jsou například Frýdlant, Česká Třebová či Přerov. Výše podpory se pohybuje od 60 procent pro kraje do 95 procent pro nejmenší obce.

Program regenerace brownfieldů spustilo ministerstvo průmyslu v roce 2017. "Letos máme k dispozici pouze 100 milionů korun. Zájem obcí nicméně tuto částku výrazně převyšuje, což chceme při přípravě rozpočtu na rok 2020 zohlednit," uvedl náměstek MPO Petr Očko.

Z programu lze vedle rekonstrukcí či demolic financovat také výkupy nemovitostí, posudky, audity a průzkumné práce, projektovou dokumentaci a také výstavbu nezbytné infrastruktury. "Dosud jsme přijali 28 předběžných žádostí a další projekty konzultujeme s žadateli," uvedla ředitelka CzechInvest Silvana Jirotková.

V celém programu, který začal v červenci 2017, jsou až do roku 2023 vyčleněny na regeneraci brownfieldů dvě miliardy korun. Ty bude ministerstvo uvolňovat postupně. V předchozích dvou letech bylo schváleno osm žádostí, které si rozdělí 126 milionů korun. Jedním z žadatelů je i město Litoměřice, které již začalo s přeměnou zchátralé kotelny pivovaru v centru na nový minipivovar.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů